Contributiile financiare a 600 de membri PD si 104 firme au depasit pragul maxim admis. Unii democrati au dus la partid mai mult decat au castigat.

PD ar putea fi sanctionat cu confiscarea unei importante sume de bani in conditiile in care mai bine de 600 de membri au incalcat legea finantarii partidelor politice donand mai mult decat limita maxima prevazuta: 10 salarii minime brute pe tara. Unii parlamentari democrati ar putea risca insa mai mult de atat, de vreme ce sumele donate in nume propriu intrec cu mult veniturile declarate. Printre ei, nume grele precum Anca Boagiu, Maria Petre si Dan Carlan.

PD a reusit sa adune anul trecut 11,7 milioane de lei noi numai din donatii. Alte 1,97 milioane de lei au fost inregistrate drept cotizatii din partea celor cu carnet de membru PD. Potrivit legii finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, o persoana sau o societate comerciala poate dona sau cotiza la un partid cu o suma care nu poate depasi valoarea a 10 salarii de baza minime brute pe tara.

617 democrati au fost identificati de Autoritatea Electorala Permanenta ca incalcand prevederile legii partidelor politice prin actele prea generoase de donatie realizate in beneficiul propriului partid.

Unii colegi de partid par gata sa faca sacrificii imense pentru partid. Fostul ministru al integrarii, deputata Anca Boagiu, are doua rate ipotecare pe cap, bijuterii de 15.000 de euro si o Dacie veche. Indemnizatia sa anuala este de 48.000 RON. Cu toate acestea, ea a reusit performanta de a-si rupe de la gura 568 de milioane, donatie pentru binele partidului.

Senatorul Dan Carlan si-a insusit modelul. 740 milioane de lei vechi reprezinta suma pe care Carlan a oferit-o PD sub forma de donatii si cotizatii in anul care a trecut. Asta in conditiile in care veniturile sale, cumulate cu ale sotiei, au totalizat 73.229 RON, iar 100.000 de euro au fost acordati sub forma de imprumut unei persoane fizice.

Actuala europarlamentara, Maria Petre face si ea sacrificii pentru cauza democrata. Din ultima sa declaratie de avere ca senator, reiese ca venitul Mariei Petre pe anul 2007 a fost insusi salariul, ca nu are niciun apartament si nici masina.

De unde resurse pentru a suporta simultan ratele unui credit bancar scadent pana in 2013 si cei 74.000 RON donati partidului ramane o dilema. Si sotii Ridzi fac sacrificii pentru partid. El viceprimar, ea, mai nou, eurodeputat PD ales, au donat partidului 27.000 RON, mai bine de un sfert din veniturile declarate anul trecut.

11,7 milioane RON, suma obtinuta din donatii de catre PD


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.