Modificarile aduse sistemului electoral romanesc nu vor crea inechitati, potrivit politologului Cristian Parvulescu. El crede insa ca pragul de accedere in parlament ar putea fi coborat.

Modul in care vor fi repartizate mandatele de parlamentar la urmatoarele alegeri a suscitat deja numeroase controverse. Politicienii, politologii si reprezentantii societatii civile, deopotriva, incearca sa lamureasca lucrurile astfel incat cetatenii sa mearga la urne in cunostinta de cauza.

Noutatea este ca romanii vor avea posibilitatea sa voteze persoane care si-au facut campanie in mijlocul lor, si nu insiruiri de nume, ca pana acum. In schimb, se va mentine regula distribuirii mandatelor dupa coeficientul obtinut de partide la nivel national (pragul de 5%).

Cristian Parvulescu, fost presedinte al Asociatiei „Pro Democratia", ne-a prezentat o simulare, la nivel de judet, a unui scrutin desfasurat pe sistemul electoral adoptat recent in parlament.

Mai intai de toate, precizam ca luam in discutie cazul unei circumscriptii (adica al unui judet) cu zece colegii uninominale. Pentru a stabili cate mandate revin fiecarei formatiuni politice, ne raportam, in situatia data, la doua circumscriptii - cea judeteana si cea nationala.

In fiecare colegiu uninominal din cele zece ale circumscriptiei (judetului), repartizarea mandatelor se realizeaza potrivit coeficientului obtinut de partid. „In judetul acesta, unde vor fi distribuite zece mandate, au fost o suta de mii de voturi.

Se impart o suta de mii de voturi la zece mandate si rezulta zece mii coeficientul electoral. Primesc mandate toate partidele care au depasit zece mii de voturi. Unul a avut 25.000, altul 35.000, altul 40.000 de voturi. Partidele care au avut mai mult de zece mii primesc mandatele, iar diferenta de voturi se constituie in resturi care se vor aduna la nivel national", explica politologul Cristian Parvulescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.