Ministrul de externe, liberalul Adrian Cioroianu, a gasit ieri o explicatie-soc pentru gafele sale diplomatice: de vina este purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.

Mai mult, Cioroianu declara ca atacurile la adresa sa "au fost inventate" de acelasi Turcan. Chiar daca tirul de critici la care Cioroianu a fost supus se bazeaza pe inregistrari video cu gesturile sale neobisnuite pentru o vizita diplomatica sau pe declaratii publice facute de acesta, ministrul liberal nu vede nimic iesit din comun in lungul sir al gafelor sale diplomatice. Vorba ceea: nici usturoi n-am mancat, nici gura nu-mi miroase.

Cioroianu a declarat duminica seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca toate criticile ce ii sunt aduse in presa pornesc de la fostii sai colegi liberali care au intrat in PD-L, cat si de la Turcan (sotul deputatului PD-L Raluca Turcan, n.r.). "Evident ca sunt lucruri care au fost inventate cu anumite ratiuni, sper sa nu aveti nici un fel de indoiala. Si cu regele Spaniei, cu regele Suediei... Sunt plecate de la domnul Valeriu Turcan. Cred ca va dati seama ca, daca eram la PLD, nu mai faceam nici un fel de gafe.", a spus Cioroianu. Ziarul "Curentul" va prezinta intamplarile ale caror protagonist este seful diplomatiei romane.

Emotii de Washington

Prima "isprava" a lui Cioroianu s-a consumat pe 14 iunie 2007, cand s-a intalnit la Washington cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice. La conferinta de presa, Cioroianu a spus in total doar 14 cuvinte, toate in limba engleza, participand doar prin incuviintari de genul "da", "desigur", "multumesc frumos".

Georgia sau Azerbaidjan?

Pe 29 iunie 2007, la Ohrid, in Macedonia, Cioroianu a confundat Georgia cu Azerbaidjanul. Ministrul de externe a declarat atunci ca relatiile cu Rusia trebuie sa se mentina pozitive, dar ca exista si surse energetice alternative ce nu trebuie ignorate, oferind exemplul Georgiei. Imediat dupa, purtatorul sau de cuvant, Ilie Banica, a facut o rectificare pentru presa, precizand ca ministrul se referea de fapt la Azerbaidjan, si nu la Georgia.

Rasist

Prestatia diplomatica "ireprosabila" a lui Cioroianu a continuat pe 2 noiembrie 2007, in contextul actiunilor rasiste antiromanesti din Italia cauzate de crima comisa de catre tiganul roman Nicolae Romulus Mailat. Seful diplomatiei romane a afirmat atunci intr-o emisiune televizata ca se gandeste ca Romania ar trebui sa cumpere un teritoriu in desertul egiptean pentru a-i deporta pe infractorii romani. "Credeti-ma, eram ieri pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei (...). Eram cam in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care astfel de oameni ne fac de ras", a spus Cioroianu.

Dragoste cu nabadai

Cioroianu a "marcat" din nou in aceeasi luna. Aflat in vizita in Italia impreuna cu premierul Tariceanu pentru a vorbi cu comunitatea romaneasca de acolo, seful diplomatiei romane a fost surprins de televiziuni stand de vorba cu un infractor cautat de Interpol, Costica Argint, cu o mana pe umarul acestuia. Cioroianu i-a spus infractorului "Sa traiasca domnul Argint!", dupa care l-a sarutat pe obraji.

OK, Carlos!

Pe 27 noiembrie 2007, prezent in delegatia oficiala care il insotea pe presedintele Traian Basescu in Spania, Cioroianu a facut o noua demonstratie. In timpul ceremonialului de primire - unul extrem de fastuos -, ministrul i s-a adresat regelui Juan Carlos astfel: ridicand degetul mare de la mana dreapta in sus, cu pumnul strans in dreptul pieptului, facandu-i regelui Juan Carlos semnul "OK". Gestul lui Cioroianu a venit in conditiile in care protocolul Casei Regale spaniole este unul foarte strict si riguros: atunci cand membrul unei delegatii ii este prezentat regelui, acesta nu trebuie decat sa incline usor capul in semn de respect.

Deja-vu

Cioroianu a continuat in aceeasi nota pe 22 ianuarie 2008, cand l-a intampinat pe omologul sau sarb, Vuk Jeremic, cu apelativul "Vuk, my friend" (Vuk, prietene, n.r.). La intalnirea oficiala, Cioroianu l-a imbratisat strans pe Jeremic, catalogandu-l, in limba engleza, drept prietenul lui, in conditiile in care cei doi nu se mai vazusera pana atunci.

La manichiura in Suedia

Cea mai recenta lectie de "cod diplomatic" a dat-o Cioroianu pe 12 martie 2008, in timpul vizitei oficiale a presedintelui Traian Basescu in Suedia. Inca din prima zi a vizitei, inainte de concertul orchestrei radiodifuziunii suedeze, Cioroianu ar fi intarziat cateva minute plecarea coloanei oficiale pentru a fuma o tigara. Pe urma a ajuns cu intarziere la intalnirea cu oamenii de afaceri suedezi, la care au participat Basescu si regele Suediei, Carl XVI Gustaf, incalcand eticheta care considera ca o impolitete intrarea dupa rege. Surse din delegatia romana au mai spus ca, la intalnirea cu prim-ministrul Suediei, Cioroianu isi studia cu atentie manichiura si ca era total absent de la discutii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.