Ministerul de Finante incearca sa economiseasca bani - ministrul Vosganian a vorbit de o economie de peste 1,8 miliarde de euro in bani de la buget.

Desi guvernul amana cu doua-trei luni blocarea posturilor in sectorul bugetar, o ordonanta adoptata la ultima sedinta de guvern interzice institutiilor publice sa cumpere imobile, autoturisme, mobilier sau alte obiecte.

Motivul interdictiilor - cheltuielile de personal si pentru dotari din sectorul public au fost de sapte ori mai mari in 2000 fata de 2007.

Guvernul a decis sa amane cateva luni blocarea anagajarilor in sectorul bugetar la cererea unor institutii.

Astfel, ministerul Justitiei, care are nevoie de procurori, si ministerele Agriculturii si Internelor care au nevoie de experti, au argumentat ca au nevoie de posturi noi.

Guvernul a decis sa interzica institutiilor de stat sa mai cheltuieasca in acest an bani pentru dotari si a impus autoritatilor locale limite de cheltuieli lunare.

Interdictia nu se va aplica scolilor, liceelor si gradinitelor si nici institutiilor nou-infiintate.
Interdictia nu e valabila nici pentru achizitiile facute din bani europeni.

Cheltuieli cu personalul

Masurile sunt motivate de faptul ca in ultimii sapte ani cheltuielile de personal s-au marit din cauza cresterii numarului de posturi cu 24% si a majorarii salariilor.

Fara ca banii mai multi sa insemne si o functionare mai buna a institutiilor respective.
Presedintele Sindicatului Functionarilor Publici SEDLEX, Vasile Marica, considera chiar ca amanarea blocarii posturilor duce la incetinirea masurilor de restructurare.

„Actuala putere mareste nejustificat numarul de functionari publici. Un lucru destul de grav pentru ca in urmatoarea perioada, daca se schimba puterea, e posibil ca altii sa ia masuri de restructurare a acestui aparat care la ora actuala se face pe baza de clientela”.

„Trebuie doar sa nu se mai faca angajari atata timp cat nu se face o analiza foarte serioasa”, a spus la BBC Vasile Marica.

La sfarsitul anului 2007, in administratia publica era aprobat un numar de peste un milion si jumatate de posturi, aproape o treime din numarul salariatilor din economie.

Insa dupa cum spune Elena Iorga, coordonator de programe la Institutul de Politici Publice, in ultimul timp numarul functionarilor publici s-a dublat fata de 2004, cand in Romania erau in jur de 100 de mii de functionari.

„Au mai existat discutii pe seama calculelor vizavi de nevoile de personal in administratie si intr-un mod destul de curios faceam o analiza prin august 2007 si ajunsesem la concluzia ca numarul de functionari publici in administratie a crescut exponential in ultimii ani”.

„Nu putem sa nu facem o minima legatura intre aceste termene de doua, trei luni si faptul ca ne aflam in plina perioada pre campanie electorala”, spune Elena Iorga.

Anul trecut institutiile si companiile de stat au cumparat autoturisme, laptopuri si televizoare de aproape 50 de milioane de euro, cele mai multe dintre contracte fiind incheiate pe final de an, inainte de restituirea sumelor necheltuite.

Guvernul a aprobat la inceputul lunii martie prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care s-au facut reduceri de bugete la aproape toate ministerele.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.