Ministerul agriculturii vrea sa elaboreze un proiect de lege care sa fereasca fermele zootehnice de "agresiunea imobiliara". Ideea a a fost lansata de secretarul de stat in ministerul agriculturii, Gheorghe Albu dupa ce a vizitat cateva ferme din apropierea Bucurestiului.

Domnia sa spune ca ascensiunea imobiliara pune in pericol existenta multora dintre ferme modernizate chiar cu bani europenie, dar care ar putea fi desfiintate pentru a lasa loc cartierelor sau blocurilor de locuinte.

Secretarul de stat in ministerul agriculturii Gheorghe Albu spune ca se impune adoptarea unui act normativ care sa le protejeze fermele zootehnice.

El a precizat ca legea ar trebui sa stabileasca faptul ca pe o anumita suprafata in jurul fermelor sa nu mai fie acordate autorizatii de constructie.

"Am vazut aproape de Bucuresti o ferma zootehnica in care s-a investit foarte multi bani, o parte din bani chiar din fonduri structurale - programul SAPARD", spune domnul Albu.

"Ferma este pusa in pericol pentru ca in apropiere incepe sa se construiasca un cartier de locuinte si ca atare, mai devreme sau mai tarziu, nu va mai fi autorizata sa functioenze datorita faptului ca nu ar avea o anumita distanta prevazuta de normele sanitare fata de obiectivele sociale."

Gheorghe Albu a dat drept exemplu cazul de la Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, unde, in apropierea fermei din zona se intentioneaza constuirea unui cartier de locuinte.

Insa, adauga domnul Albu, nu este singurul exemplu unde afacerile imobiliare ar prima in fata altor activitati, ci putem vorbi chiar de un adevarat fenomen la nivelul tari din acest punct de vedere.

Sorin Ionita, specialist in administratie publica se arata intrigat de initiativa reprezentantului ministerului agriculturii.

El nu neaga ca investiile imobiliare tind sa sufoce fiecare bucatica de teren dar, spune ca acest lucru se intampla pentru ca in Romania desi exista norme care reglemeteaza acest domeniu nu sunt nici pe departe respectate.

"Legi exista si acum. Daca se construieste o locuinta in apropierea unei ferme incalcandu-se norma europeana de distanta, n-ar trebui sa se construiasca locuinta. Nu trebuie sa venim cu inca o lege sa protejam ferma", spune domnul Ionita.

"Avem o problema cu urbanismul, se dau autorizatii de constructii foarte usor, se dau acolo unde nu trebuie, in spatii protejate, atunci rezolvi problema unde exista ea, de unde pleaca."

"Trebuie sa vezi cine da autorizatiile de constructii, cine aproba PUZ-ul cu derogari, sa vezi pe unde se da mita pentru astfel de autorizatii. Daca avem 15 legi care nu se respecta a o da pe a 16, sperand ca aceasta va fi respectata mai bine, este inutil", spune Sorin Ionita.

Sorin Ionita mai spune si ca nimeni nu poate garanta ca toate fermele vor rezista si nu vor da faliment.
A impune acum restrictii de constructii atata vreme cat unele dintre ferme nu-si mai justifica existenta sau proprietarul lor nu mai vrea sa le mentina ar insemna, spune domnul Ionita o incalcare a regulilor economiei de piata si ale competititiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.