Partidele pot cheltui pana la 500.000 de euro pentru alegerea fiecarui presedinte de consiliu judetean, potrivit modificarilor aduse saptamana trecuta de guvern Legii de finantare a formatiunilor politice si a campaniilor electorale. Suma este de zece ori mai mare decat cea admisa pentru alegerea unui deputat sau senator.

Actul normativ le interzice partidelor si aliantelor sa puna la bataie mai mult de 3.500 de salarii minime brute pe tara pentru castigarea sefiei unui CJ. La 1 ianuarie 2008, Executivul a fixat la 500 de lei valoarea lefii garantate, astfel incat alegerea unui „presedinte de judet" poate costa cel mult 1.750.000 de lei.

Daca un partid sau o alianta ar hotari sa cheltuiasca aceasta suma pentru fiecare candidat al sau la postul respectiv, din toate cele 41 de judete ale Romaniei, ar trebui sa scoata din vistierie nu mai putin de 20.500.000 de euro. Banii nu sunt alocati in totalitate din bugetul statului, de unde formatiunile politice primesc sume proportionale cu numarul de voturi obtinute la alegerilor parlamentare si la cele locale. Restul fondurilor sunt acoperite, conform actului normativ amintit, din cotizatii, donatii si alte venituri obtinute din activitati proprii.

Parlamentarii sunt mai „ieftini"

Legea de finantare a formatiunilor politice si a campaniilor electorale stabileste, pentru alegerea senatorilor si deputatilor, o limita maxima a cheltuielilor echivalenta cu 350 de salarii minime brute pe economie, respectiv 175.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.