Presedintele Partidului Democrat Liberal Constanta, Stelian Dutu, il acuza pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, ca se implica in politica alaturi de Partidul Social Democrat.

Stelian Dutu afirma ca arhiepiscopul le cere primarilor sa sprijine doi reprezentanti ai PSD in viitoarea campanie electorala.

Liderul PDL Constanta, Stelian Dutu, declara ca in ultima vreme ierarhul ar avea intalniri, chiar la sediul episcopiei, cu primari sau patroni carora le-ar transmite sa-i ajute pe membrii PSD Radu Mazare si Nicusor Constantinescu in viitoarea campanie electorala.

Aceste mesaje ar fi transmise de Arhiepiscopul Teodosie, in numele altui membru marcant al PSD, Miron Mitrea, sustine reprezentantul Partidului Democrat Liberal din Constanta.

"Indemnandu-i, solicitandu-le "sa se intoarca acasa". Chiar aceasta a fost afirmatia. Mitrea i-a cerut sau le-a cerut sa dea un sprijin real pentru PSD si trebuie sa ajute PSD-ul in aceasta campanie(...) In acelasi timp si altor persoane le-a spus ca la Harsova trebuie neaparat candidatul PDL-ului sa fie convins sa vina la PSD."

Stelian Dutu afirma ca are dovezi in acest sens si ca le va prezenta in cazul in care Arhiepiscopul Tomisului va nega acuzatiile.

Acuzatiile au fost negate de reprezentantul Arhiepiscopiei.

Preotul Eugen Tanasescu admite la BBC insa ca au avut loc intalniri ale Inalt Prea Sfintitului Teodosie cu primari si reprezentanti ai autoritatilor locale, dar spune ca acestea au avut doar rostul de a rezolva probleme ale comunitatii: cum ar fi, de exemplu, vizita patriarhului la sfintirea capelei militare.

"Inalt Prea Sfintitul doreste sa respecte decizia Sfantului Sinod ca preotii si ierarhii Bisericii Ortodoxe sa nu faca politica partizana. Inalt Prea Sfintitul nu a facut astfel de mijlociri politice la aceste intalniri si nu intelegem ce referire facem domnul Stelian Dutu la dovezi cata vreme nu s-au intamplat aceste lucruri."
Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tanasescu.

De curand sinodul Bisericii Ortodoxe a hotarat sa permita preotilor sa candideze ca independenti pentru consiliile locale si judetene.

Patriarhia a insistat insa ca va sanctiona preotii care se vor implica in vreun fel in politica.

Decizia a starnit controverse si a readus in discutie o tema mai veche: implicarea preotilor in politica.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a spus ca acest lucru nu ar inseamna implicarea politica a preotilor, ci doar o continuare a activitatii misionare in cadrul comunitatilor locale.
De mentionat ca in 2004 o hotarare a Sinodului reconfirma interdictia preotilor ortodocsi sa participe la alegeri sau sa faca parte dintr-un partid politic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.