Liderii PSD, iritati la culme de anuntarea lui Marian Vanghelie drept candidat al PSD la Primaria Capitalei, anticipeaza ca sedinta de luni a Biroului Permanent al partidului “va fi ceva mai tensionata decit Congresul din 2005”.

Nominalizarea lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei, facuta de Mircea Geoana, este contestata de mai multi lideri ai partidului, acestia dezaproband gestul presedintelui PSD si pronuntandu-se in favoarea candidaturii lui Sorin Oprescu.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat vineri, la Pitesti, ca, personal, il sprijina pe Sorin Oprescu pentru candidatura la Primaria Capitalei, deoarece acesta este mai bine plasat in sondaje decit Marian Vanghelie, informeaza Cotidianul.

"Paralel, noi am organizat un sondaj si am stabilit de principiu ca, totusi, candidatul care se plaseaza mai bine sa candideze. Unele sondaje sint in curs, altele sint gata, dar este clar ca Sorin Oprescu este primul in toate aceste sondaje. Va fi o discutie in Biroul Permanent National pe aceasta tema si vom vedea. A surprins faptul ca Vanghelie a iesit pe post si a spus ca organizatia municipala Bucuresti il propune pe el, dar eu mi-aduc aminte ca Vanghelie spunea odata ca il va sustine cu toata forta pe Oprescu daca acesta se plaseaza mai bine in sondaje, dar ulterior se pare ca s-a razgindit", a afirmat Vacaroiu.

Totodata, facand referire la declaratia lui Mircea Geoana referitoare la sustinerea candidaturii lui Vanghelie, Vacaroiu a afirmat ca aceasta nu poate fi privita ca o decizie a partidului, ci ca o opinie personala. "E dreptul domniei sale sa aiba o optiune, este presedintele partidului, dar nu decide presedintele partidului in aceasta chestiune", a precizat Nicolae Vacaroiu.

Potrivit Ziua, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, vineri, ca nu intelege motivele propunerii lui Marian Vanghelie pentru Primaria Generala, dar ca mai mult va comenta dupa decizia finala de luni, a Biroului Permanent National (BPN). "Cred ca cel mai bine plasat trebuie sa se bata pentru primarie, nu ascund ca am o relatie apropiata cu Sorin Orescu si ca eu l-am convins sa vina in PSD, asa cum nu ascund ca relatia mea cu Vanghelie nu a fost una extrem de apropiata si nici el nu a ascuns acest lucru", a spus Nastase.

Adrian Nastase a adaugat: "Asteptam sa vedem decizia BPN de luni, poate sunt argumente pe care noi nu le cunoastem, care au justificat aceasta decizie, in conditiile in care Oprescu era situat cel mai bine in sondaje".

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat insa pentru Cotidianul ca luni, in sedinta BPN, el va cere ca, pe linga supunerea la vot a candidaturii lui Marian Vanghelie, cu care el nu este de acord, sa se adopte o decizie in privinta demisiei de onoare a lui Mircea Geoana in cazul in care candidatul preferat al acestuia va pierde alegerile. “Mie mi se pare normal sa ne asumam consecintele deciziilor noastre. Eu voi propune ca Mircea Geoana sa se angajeze ca, in cazul in care Vanghelie va pierde alegerile, sa-si prezinte demisia din functia de presedinte al PSD. In seara zilei de 1 iunie sau de 15 iunie, sa-si dea demisia. La fel, eu imi voi da demisia din functie daca Marian Vanghelie va cistiga alegerile si se va dovedi ca eu nu am avut dreptate”, a spus Victor Ponta.

Ilie Sarbu, altfel cunoscut ca sustinator al lui Geoana, de aceasta data, il critica pe liderul PSD pentru faptul ca nu si-a respectat cuvantul ca in cursa pentru Primaria Generala sa intre candidatul cel mai bine cotat.

“Sorin Oprescu este cel mai bine plasat in sondajele de opinie si cel mai bun trebuie sa intre in competitie. Mircea Geoana nu are insa opinii pe care sa le respecte, el si le schimba de la o zi la alta. Nu sunt opinii serioase de presedinte, sunt opinii in functie de conjuctura. Stiti ca eu l-am sustinut in multe situatii pe Mircea Geoana, dar acum si-a pierdut directia”, a declarat Sarbu pentru Jurnalul National.

Pus in fata unei asemenea reactii generate de anuntarea lui Vanghelie drept candidat, Mircea Geoana si-a schimbat atitudinea, recunoscind faptul ca Sorin Oprescu ar fi un candidat mai bun pentru PSD decit primarul de la sectorul 5. El a precizat ca o decizie finala va fi luata luni, in sedinta BPN, desi el joi l-a prezentat pe Vanghelie ca fiind categoric candidatul partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.