Biserica Ortodoxa vrea in administratia locala dar face un mic pas si catre Parlament. Patriarhul Daniel s-a declarat de acord cu propunerea ca preotii ortodocsi sa aiba calitate de observator in legislativ.

Preotii au mai primit dezlegare sa candideze si la alegerile locale din acest an, pentru functiile de consilier judetean sau local. Sinodul Bisericii Ortodoxe din 6 martie a stabilit ca preotii pot candida ca independenti, insa a mentinut interdictia din 2004 referitoare la implicarea preotilor in politica.

Deputatul PD-L Ioan Oltean a depus, la inceputul lunii februarie, un proiect de lege cu articol unic, referitor la prezenta cultelor in parlament, invocand modelul reprezentarii altor Biserici Ortodoxe pe langa institutiile de la Bruxelles. Initiativa sa reglementeaza in mod ambiguu prezenta a 2 reprezentanti permanenti ai Bisericii Ortodoxe in Parlamentul Romaniei.

"Nadajduim in reusita acestei propuneri legislative menite a imbogati cadrul transparent si constructiv de colaborare intre Biserica Ortodoxa si Parlamentul Romaniei", se arata in scrisoarea Patriarhiei trimisa pe 6 februarie 2008 initiatorului. "Consideram initiativa ca una binevenita", mai scrie patriarhul Daniel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.