Senatorii au admis ieri cererea de reexaminare formulata de seful statului in cazul modificarilor aduse la Codul de procedura penala, eliminand mai multe amendamente facute la Camera Deputatilor si criticate de Basescu.

Potrivit Ziua, Senatul a decis ca durata urmaririi penale nu poate fi limitata la sase luni, asa cum prevedea unul dintre amendamente. In plus, a fost limitat pragul in cazul pagubelor materiale care definesc prejudiciul cu consecinte deosebit de grave la un milion de lei, de la 30.000.000 lei cat stabilisera initial deputatii, suma care scoate aproape toate marile dosare de coruptie din aceasta categorie.

O alta modificare admisa se refera la durata in care isi poate pregati apararea avocatul din oficiu, in cazul in care aparatorul ales pleaca, acceptandu-se sintagma "timp rezonabil" in locul termenului de 24 de ore. seful statului a aratat in cererea de reexaminare ca printr-o astfel de schimbare a procedurii nu s-ar mai fi putut aplica masura retinerii, informeaza Romania Libera.

Senatorii au mai eliminat prevederile prin care deveneau imposibile interceptarea si inregistrarea convorbirilor inainte de inceperea urmaririi penale. Totodata, s-a acceptat ca interdictia de parasire a tarii sau a localitatii sa poata fi luata si de procuror, urmand ca decizia sa fie confirmata de instanta in maximum 48 de ore.

Senatorii nu au admis insa ca procurorii sa efectueze interceptari si inregistrari telefonice, argumentand ca acestea se efectueaza doar prin intermediul serviciilor specializate.

In cererea de reexaminare presedintele a atentionat ca modificarile aduse de Camera Deputatilor "vizeaza accentuarea drepturilor persoanelor invinuite sau inculpate in cauze penale si implica restrangerea grava a prerogativelor organelor judiciare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.