Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, le-a cerut miercuri, prin scrisori deschise, presedintelui AVAS si ministrului de Finante sa faca toate demersurile necesare, inclusiv legale, pentru a recupera prejudiciul creat de companiile girate de guvernul Stolojan care nu au returnat un imprumut catre SUA.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, le-a scris miercuri presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, si ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, solicitandu-le sa recupereze prejudiciul cauzat de catre companiile care au fost girate de catre premierul Stolojan si care nu au returnat suma de 830.000 dolari imprumutati in 1992, in timpul Guvernului Stolojan.

"In aceste conditii, Parlamentul s-a vazut nevoit sa decida asupra unei situatii extrem de sensibile: sa legifereze o ilegalitate a firmelor patronate de catre Guvernul Stolojan sau sa puna in pericol cuvantul Romaniei, ca partener economic de incredere al Statelor Unite. in ambele cazuri, singurii perdanti din aceasta situatie generata de incapacitatea fostului premier Stolojan sunt cetatenii Romaniei, care se vad nevoiti sa plateasca din buzunar o alta datorie marca Theodor Stolojan", arata liderul liberal in scrisorile sale.

Olteanu mai opineaza ca astfel de proiecte legislative nu trebuie sa cada in raspunderea exclusiva a Parlamentului si ca institutiile nu trebuie sa caute mijloace prin care sa fie sterse "erori grave ale celor care si-au asumat conducerea Romaniei la un anumit moment".

Presedintele Camerei le cere lui Atanasiu si Vosganian sa foloseasca toate mijloacele, pentru a recupera prejudiciul in cauza, inclusiv la chemarea celor vinovati in fata instantelor de judecata, urmand eventual ca Theodor Stolojan sa fie chemat la plata sumelor in solidar cu societatile in cauza. "Va reamintesc, de asemenea, ca in Romania functioneaza Legea raspunderii ministeriale, prin care orice demnitar al statului roman poate raspunde legal pentru pagubele produse Romaniei, fie din rea-vointa, fie din cea mai pura incompetenta", se mai arata in scrisorile lui Olteanu.

Intr-o declaratie suplimentara acordata presei, Olteanu a reiterat ca nu crede ca Stolojan a luat sumele respective, ci ca a dat doar dovada de incompetenta. El a mai spus ca nu crede ca Stolojan a savarsit un act de coruptie, dar ca trebuie sa fie responsabil in recuperarea prejudiciului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.