Partidele prefer s se foloseasc de unele scpri ale Legii finanrii partidelor politice pentru a-i legitima lipsa de transparen atunci când vine vorba despre declararea propriilor cheltuieli electorale. Dei au posibilitatea de a-i declara cheltuielile defalcat pe domenii, unele formaiuni continu s treac global, la capitolul servicii , sumele folosite pentru sondaje i consultan.

Cel mai elocvent caz este cel al PNL, care a trecut jumtate din totalul celor ase milioane de RON cheltuite în campanie la aceast rubric, declarând zero lei în domeniul consultanei politice. Potrivit unor trezorieri ai formaiunilor politice, aceast practic este legitim, fiind permis de lege i de actualul codul CAEN (Clasificarea Activitilor din Economia Naional).

Servicii de tipul sondajelor, consultanei politice sau publicitate electoral au fost trecute la grmad, dei legea prevede defalcri separate pe aceste domenii. Astfel s-a ajuns la situaia în care partide de genul PD, PNL sau PSD au declarat sume infime sau deloc pentru servicii de acest tip, dei în timpul campaniei electorale au încheiat o serie de contracte cu importante firme de consultan politic.