Partidele preferă să se folosească de unele scăpări ale Legii finanțării partidelor politice pentru a-și legitima lipsa de transparență atunci când vine vorba despre declararea propriilor cheltuieli electorale. Deși au posibilitatea de a-și declara cheltuielile defalcat pe domenii, unele formațiuni continuă să treacă global, la capitolul servicii , sumele folosite pentru sondaje și consultanță.

Cel mai elocvent caz este cel al PNL, care a trecut jumătate din totalul celor șase milioane de RON cheltuite în campanie la această rubrică, declarând zero lei în domeniul consultanței politice. Potrivit unor trezorieri ai formațiunilor politice, această practică este legitimă, fiind permisă de lege și de actualul codul CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională).

Servicii de tipul sondajelor, consultanței politice sau publicitate electorală au fost trecute la grămadă, deși legea prevede defalcări separate pe aceste domenii. Astfel s-a ajuns la situația în care partide de genul PD, PNL sau PSD au declarat sume infime sau deloc pentru servicii de acest tip, deși în timpul campaniei electorale au încheiat o serie de contracte cu importante firme de consultanță politică.