Deputatii UDMR de Covasna Antal Arpad Andras si Tamas Sandor vor cere, intr-o interpelare adresata ministrului Internelor, Cristian David, interzicerea activitatii organizatiei Noua Dreapta, transmite corespondentul.

In opinia deputatului UDMR Antal Arpad Andras, Noua Dreapta ar trebui interzisa, deoarece „continua spiritul Garzii de Fier. „In Europa nu au ce cauta astfel de organizatii“, relateaza Cotidianul.

Liderii Uniunii pun incidentul petrecut sambata, la Cluj-Napoca, unde un tanar maghiar a fost batut de Ziua Ungariei, pe seama Noii Drepte. Ieri, deputatii UDMR Antal Arpad Andras si Tamas Sandor si-au exprimat indignarea fata de cazul tanarului agresat, cerand autoritatilor competente o pozitie mai decisa in cazul manifestatiilor antimaghiare, informeaza Ziua.

La randul sau, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a precizat ca reprezentantii comunitatii maghiare vor avertiza Parlamentul European si Comisia Europeana cu privire la incidentele de la Cluj.
„Vom face toate demersurile democratice in Parlamentul Romaniei si cel european pentru a informa comisia despre aceste evenimente“, a spus Sogor, citat de EVZ.

Marko Bela, presedintele UDMR, a condamnat, luni, Primaria Cluj, pentru ca a aprobat o contramanifestatie a gruparii "Noii Drepte" in acelasi timp cu manifestatiile festive de ziua maghiarilor.

"Politia a actionat foarte promt, ceea ce este bine, dar nu putem sa nu condamnam ca Primaria Cluj a aprobat o contramanifestatie a "Noi Drepte". Nu trebuia sa se organizeze", a mai precizat liderul UDMR.

Tot potrivit Ziua, Emil Boc, primarul Clujului, considera ca a procedat corect prin faptul ca a permis organizarea actiunii Noii Drepte.

"Autorizatia a fost acordata in conformitate cu legea, neacordarea ei ar fi fost un abuz. Nu aveam nici un motiv legal sa o refuzam, iar incidentele au avut loc dupa manifestatie. Cred ca neacordarea ei ar fi putut fi o sursa de violenta", a declarat Boc.

Noua Dreapta s-a delimitat de incidentul de la Cluj declarand, intr-un comunicat de presa, ca incidentul a avut loc, potrivit declaratiilor victimei, inaintea inceperii mitingului, iar cei doi agresori nu sunt membri ai filialei Noua Dreapta Cluj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.