Liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri, la finalul sedintei Consiliului Permanent al Uniunii ca pana in data de 6 aprilie UDMR isi va anunta oficial candidatii pentru functia de presedinte al Consiliilor Judetene.

In cazul judetelor unde UDMR nu poate intocmi o lista de membri care sa cuprinda un numar de cel putin 15 la suta din numarul total al cetatenilor, formatiunea condusa de Marko Bela va trebui sa hotarasca daca se aliaza cu un alt partid, informeaza A.M.Press.

“Am decis ca pana la data de 25 martie candidatii UDMR sa isi depuna candidaturile pentru functia de presedinte al CJ (UDMR organizeaza prealegeri in cadrul comunitatilor maghiare pentru desemnarea candidatului pentru functia amintita -n.r.), si apoi pana la 6 aprilie, se va lua decizia oficiala in legatura cu persoana care va candida dn partea UDMR. Am recomandat organizatiilor noastre ca in judetele cu o populatie maghiara de peste 15 la suta, in mod obligatoriu va trebui sa avem propriul candidat pentru alegeri. Celelalte organizatii, din judetele unde nu avem o reprezentare semnificativa, vor decide daca doresc sa sustina un candidat din partea unei alte formatiuni politice. In cazul unor aliante sau coalitii momentane cu alte partide, atunci va fi nevoie de avizul conducerii partidului”, a explicat Marko Bela, citat de Cronica Romana.

Potrivit Curentul, judetele in care UDMR va avea candidat propriu sunt, Harghita - 84.62%, Covasna - 73.80%, Mures - 39.30%, Satu Mare - 35.19%, Bihor - 25.96%, Salaj - 23.05%, si Cluj - 17.40%. In prezent, UDMR detine presedintia a patru C.J.: Harghita, Covasna, Satu Mare si Bihor.

Intrebat cu cine crede ca va colabora Uniunea, Marko a spus ca "in principiu, cu toti partenerii parlamentari", insa "cu PRM in nici o ipostaza".

Senatorii au adoptat tacit miercurea trecuta, modificarea Legii 373/2004 privind organizatiile minoritatilor nationale, astfel incat acestea isi pot depune candidaturi, dupa ce prezinta la Biroul Electoral Central (BEC), in termen de trei zile, o lista de membri care sa cuprinda cel putin 15 la suta din numarul total al cetatenilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.