Noua lege electorala care introduce sistemul de vot in colegii uninominale prevede ca „o persoana poate candida, in acelasi timp, pentru functia de consilier local, ori consilier judetean, de primar sau de presedinte al Consiliului Judetean“. Daca un candidat este ales in cel putin doua functii, el trebuie sa decida la care renunta. Legea nu spune insa ce se intimpla in cazul in care un candidat cistiga din primul tur primaria si iese invingator si la sefia Consiliului Judetean.

Concret, in lege nu exista nici o prevedere care sa reglementeze modalitatea de ocupare a functiei ramase vacante. Daca se inregistreaza o astfel de situatie, logic, candidatul respectiv ar urma sa opteze pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Legea nu mentioneaza insa calificarea in turul doi la primarie a candidatilor clasati pe pozitiile doi si trei. De asemenea, nu exista nici o prevedere referitoare la situatia ipotetica de vacantare, inca inainte de incheierea alegerilor, a functiei de presedinte de Consiliu Judetean.

Pentru prima situatie, presedintele Comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu (PNL), spune ca ar exista o rezolvare. „Putem sa luam din legea alegerilor locale aflata in vigoare articolul care reglementeaza situatia postvacantarii functiei de primar. Timp de sase luni, un viceprimar conduce interimar primaria, dupa care se organizeaza alegeri partiale“, afirma Mihai Voicu. Acesta da vina pe colegii de la PSD. „Cred ca a fost o scapare a celor de la PSD. Ei s-au ocupat de articolele referitoare la alegerile locale pe care le-am introdus in legea uninominalului“, a mentionat Voicu.

Contactat de Cotidianul, vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a recunoscut si el existenta lacunelor din lege. „Intr-adevar, pentru cele doua spete nu exista vreun articol in lege. Cred ca a fost o scapare a celor care au lucrat efectiv pe text“. Liviu Dragnea considera insa ca astfel de situatii ar putea sa nu se intimple cu ocazia alegerilor locale.