Festivitatile dedicate comemorarii eroilor revolutiei de la 1848, organizate in cateva orase chiar prin colaborarea intre UDMR si rivalii de la PCM, au cuprins defilarea traditionala a husarilor, slujbe religoase si nelipsitele discursuri.

"Nu vrem sa dezmembram tara prin autonomie, ci sa construim Transilvania, sa dezvoltam Tinutul Secuiesc", a spus Marko Bela, la Targu Mures, in fata a circa 5000 de etnici maghiari, dupa cum relateaza Ziua.

Liderul Uniunii a afirmat ca Ardealul nu este "exclusiv maghiar, nici exclusiv romanesc", ci este "patria noastra comuna".

De la Oradea, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a indemnat pe cetatenii maghiari ca, la urmatoarele alegeri, sa voteze cu politicieni care sprijina cauza autonomiei. El a salutat infiintarea PCM si a indemnat UDMR sa se inteleaga cu noul partid pe tema autonomiei.

Candidatul UDMR la Primaria Targu Mures, ministrul Laszlo Borbely, a facut apel, sambata, la unitatea maghiarilor indiferent de situatie, in discursul tinut la manifestarea dedicata Revolutiei Ungare de la 1848, informeaza Cronica Romana.

Citeste si:

“Cine stie cum ar fi istoria noastra daca lupta de libertate a romanilor si maghiarilor nu ar fi fost o confruntare, de fapt. Nu trebuie sa uitam, dar trebuie sa invatam, a spus Borbely.

Potrivit Curentul, dupa ce a participat sambata la manifestarile organizate de UDMR in Targu-Mures cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ministrul dezvoltarii a mers la o manifestare organizata separat de PCM.

Intrebat daca exista posibilitatea ca PCM sa il sustina pe Borbely la Primaria Targu-Mures, vicepresedintele fondator al PCM, Tokes Andras, a comentat ironic ca "nici idee nu am despre ce ar vrea domnul Borbely sa discutam".

Imediat dupa ce a fost nominalizat de UDMR drept candidatul organizatiei pentru Primaria Targu-Mures, Borbely a declarat ca nu vede nici un impediment ca PCM sa sprijine echipa sa.