Ziua maghiarilor a fost sarbatorita sambata in mai multe orase din tara, fiind un prilej pentru liderii lor politici sa atinga subiectul autonomiei Tinutului Secuiesc.

Festivitatile dedicate comemorarii eroilor revolutiei de la 1848, organizate in cateva orase chiar prin colaborarea intre UDMR si rivalii de la PCM, au cuprins defilarea traditionala a husarilor, slujbe religoase si nelipsitele discursuri.

"Nu vrem sa dezmembram tara prin autonomie, ci sa construim Transilvania, sa dezvoltam Tinutul Secuiesc", a spus Marko Bela, la Targu Mures, in fata a circa 5000 de etnici maghiari, dupa cum relateaza Ziua.

Liderul Uniunii a afirmat ca Ardealul nu este "exclusiv maghiar, nici exclusiv romanesc", ci este "patria noastra comuna".

De la Oradea, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a indemnat pe cetatenii maghiari ca, la urmatoarele alegeri, sa voteze cu politicieni care sprijina cauza autonomiei. El a salutat infiintarea PCM si a indemnat UDMR sa se inteleaga cu noul partid pe tema autonomiei.

Candidatul UDMR la Primaria Targu Mures, ministrul Laszlo Borbely, a facut apel, sambata, la unitatea maghiarilor indiferent de situatie, in discursul tinut la manifestarea dedicata Revolutiei Ungare de la 1848, informeaza Cronica Romana.

“Cine stie cum ar fi istoria noastra daca lupta de libertate a romanilor si maghiarilor nu ar fi fost o confruntare, de fapt. Nu trebuie sa uitam, dar trebuie sa invatam, a spus Borbely.

Potrivit Curentul, dupa ce a participat sambata la manifestarile organizate de UDMR in Targu-Mures cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ministrul dezvoltarii a mers la o manifestare organizata separat de PCM.

Intrebat daca exista posibilitatea ca PCM sa il sustina pe Borbely la Primaria Targu-Mures, vicepresedintele fondator al PCM, Tokes Andras, a comentat ironic ca "nici idee nu am despre ce ar vrea domnul Borbely sa discutam".

Imediat dupa ce a fost nominalizat de UDMR drept candidatul organizatiei pentru Primaria Targu-Mures, Borbely a declarat ca nu vede nici un impediment ca PCM sa sprijine echipa sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.