De grija sa nu care cumva lucrarile Congresului PSD sa fie bruiate, conducerea Camerei Deputatilor era gata-gata sa respinga solicitarea presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, de a vorbi o jumatate de ora in plenul acestei institutii. Ulterior, dupa patru ore de la prima decizie, ziaristii au fost informati ca totusi Iuscenko va rosti o alocutiune in fata Camerelor reunite. Totusi, Nastase, solicitat oficial sa vada inclusiv de treburile tarii, a dovedit ca nu-i pasa decat de salvarea sa pe linie de partid. El a decis ca nu-si va rapi nici o secunda din timpul pretios pentru a avea o intalnire in particular cu liderul "revolutiei portocalii".

Pentru prima data, conducerea forului legislativ de la Bucuresti a fost pe punctul de a refuza cererea presedintelui unui stat vecin de a se adresa celor doua Camere ale Parlamentului. Conducerea Camerei Deputatilor a declinat, ieri, solicitarea presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Biroului Permanent Titu Gheorghiof. Motivatia oficiala a conducerii Camerei a fost ca, la acea data, programul de lucru obisnuit nu prevede o sedinta in plen, ci numai program al comisiilor permanente care este permisiv cu absentele.

"Cred ca acest program s-a facut pentru ca PSD are joi prima zi de congres. Am atras atentia ca acest program nu va permite onorarea solicitarii presedintelui Ucrainei, dar nu am fost ascultat", a explicat Gheorghiof. Nici motivarea ca este zi de comisii nu este relevanta Ð de exemplu, saptamana aceasta, programul zilei de joi a fost schimbat stabilindu-se sa fie plen in loc de comisii. Mai mult, cutuma parlamentara prevede ca, in astfel de situatii, deputatii si senatorii sunt convocati fara comentarii in sedinta extraordinara.

Decizia de ieri a fost luata in contextul in care in perioada 21-22 aprilie, chiar la Palatul Parlamentului se va desfasura Congresul PSD prezidat de Nastase. Surse oficiale afirmau ca Nastase s-a temut sa organizeze o sedinta a Parlamentului in paralel cu congresul PSD de unde n-ar fi dorit sa lipseasca nici in ruptul capului. Ieri la orele pranzului, Biroul Permanent le-a cerut reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe sa se puna de acord cu partea ucraineana ca Viktor Iuscenko sa aiba o intalnire, dar cu Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului.

Mai-marii Camerei stiau de doua saptamani

Interesant este ca Adrian Nastase fusese anuntat de intentia lui Viktor Iuscenko de ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, printr-o scrisoare oficiala expediata inca de la 31 martie. Mihai-Razvan Ungureanu solicita sustinerea presedintelui Camerei pentru ca liderul ucrainean sa sustina un discurs in fata Camerelor reunite, avand in vedere "deschiderea potentiala pe care vizita o poate aduce in relatia bilaterala". Mai mult, luni 11 aprilie seful Protocolului Prezidential, Ion Pascu, a expediat si el o scrisoare in care ii semnala ca "inaltul oaspete si-a exprimat dorinta de a sustine o alocutiune de 30 de minute in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei". Totul, de la ora 12.30 la ora 13.30.

Cum a fost posibil?

La sedinta de ieri a conducerii Camerei, Adrian Nastase nu a participat pentru ca urma sa plece in strainatate. Inainte de sedinta el a avut o discutie in particular cu Miron Mitrea si se pare ca i-a trasat indicatii cum trebuie procedat. Cert este ca i-au convins pe liderii grupurilor ca joia viitoare sa fie comisii. Insa reprezentantul minoritatii lipovene, Miron Ignat, a atras atentia asupra vizitei lui Iuscenko si asupra faptului ca totusi programul ar trebui modificat astfel incat sa fie posibila convocarea unei sedinte comune. Dar Miron Mitrea, care conducea sedinta, a afirmat ca totul se va rezolva printr-o intalnire intre presedintele Senatului si Iuscenko si ca s-ar fi convenit deja acest fapt cu partea ucraineana.

Incredibil, dar s-au razgandit

Insa peste numai cateva ore s-a vazut ca nu era adevarat... Serviciul de presa al Camerei Deputatilor a emis un comunicat potrivit caruia in programul vizitei lui Iuscenko in Romania "sunt prevazute urmatoarele momente care se vor desfasura la Palatul Parlamentului in intervalul 12.30-13.30". Este vorba despre o intalnire cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, dar si despre "rostirea unei alocutiuni in plenul celor doua Camere ale Parlamentului". Cu Nastase tot nu va avea insa ocazia sa se intalneasca...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.