Propunerea legislativa pentru interzicerea folosirii de cianuri in minerit a fost respinsa in sedinta de ieri a comisiei pentru Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor. Deputatii PNL si UDMR au fost au votat pentru adoptarea amendamentului in timp ce grupurile parlametare ale PD-L si PSD au votat impotriva.

Proiectul de lege a fost initiat de senatorii Gheorghe Funar de la PRM si Peter Eckstein Kovacs de la UDMR si prevedea interzicerea activitatii miniere, bazate pe folosirea tehnologiei prin cianuri sau compusi de cianura, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului.

Peter Ekstein Kovacs sustine ca acest vot este unul de natura politica prin respingerea amendametului de catre grupurile PSD si PD-L.

"Este un punct de vedre al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor in care se pare ca s-a exprimat un vot politic", spune domnul Kovacs.

"Este o chestiune punctuala a mineritului din Apuseni care daca nu va fi interzisa cianura atunci va fi un peisaj selenar, inconjurat cu lacuri de cianura", spune Peter Eckstein Kovacs.
Accidentele cu cianuri.

Deputatul PD-L Anca Boagiu spune la BBC ca exista deja niste directive europene care stabilesc reguli clare privind folosirea cianurilor si ca acest amendament nu isi are rostul.

"Nu am fost de acord cu amendametul propus de cei doi senatori dintr-un motiv simplu", spune Anca Boagiu.

"Pentru ca atunci cand a fost prezentat amendamentul a fost prezentat ca un amendament care viza strict o investitie respectiv Rosia Montana si care nu lua in calcul impactul pe care interzicerea cianurilor ar fi putut sa aiba in Romania."

"In primul rand cei circa 50.000 de someri si lipsa unei perspective de dezvoltare", spune Anca Boagiu.
La randul sau secretarul Comisiei pentru Industrii si Servicii, Aura Vasile de la PSD spune ca Guvernul nu are alta alternativa daca ar inchide companiile miniere din zonele de exploatare.

"Cred ca este o pozitie social democrata a te gandi de doua ori inainte de a face 50.000 de someri si de a baga mai multe firme in faliment atat timp cat prin acest proiect de lege cu care Guvernul prima data nu a fost de acord si a doua oara a dat aviz pozitiv si nu pune nimic in loc", spune Aurelia Vasile.

Mai multe organizatii neguvernamentale printre care si Greenpeace au sprijinit aceste interziceri a cianurilor.

In Romania in ianuarie 2000 a avut loc un grav accident ecologic la o mina, din cauza cianurilor care au ajuns accidental in Tisa si in Dunare care au provocat moartea a mii de tone de peste.

In intreaga lume intre 1998 si 2006 au avut loc peste 25 de accidente cu cianuri, motiv pentru care mai multe state au interzis folosirea cianurii in exploatarea metalelor pretioase.

Promovarea acestei legi ar fi dus la blocarea proiectului minier de la Rosia Montana, care urmareste obtinerea aurului prin folosirea cianurilor.

Proiectul este contestat de o parte din societatea civila care atrage atentia ca ar putea afecta ireversibil mediul in zona.

Pana acum ministerul mediului a amanat mai bine de trei ani acordare ultimului aviz pentru realizarea exploatatiei de la Rosia Montana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.