La inceputul zilei de ieri, PSD ameninta Cabinetul Tariceanu cu motiunea de cenzura daca guvernul va impiedica alegerea prin vot uninominal a sefilor CJ. Tariceanu a cedat presiunilor. Apoi a venit randul PSD sa dea inapoi, retragandu-si amenintarea de dimineata.

Initiativa liderului PSD a fost luata la presiunile baronilor locali. Presedintele CJ Constanta Nicusor Constantinescu a declarat ieri ca reprezentantii consiliilor judetene au hotarat sa ceara conducerii PSD sa depuna o motiune de cenzura in cazul in care Guvernul nu abroga hotararile.

Pesedistii sefi de CJ au intrat ieri in panica afl?nd de posibilitatea de a ramane fara uninominal la locale.Datorita unor inadvertente de calendar, baronii si-ar fi vazut pozitiile amenintate. Aceasta dupa ce-si negociasera la Bucuresti candidaturile chiar in aceasta saptamana, informeaza Gardianul.

“Este un artificiu penibil. Este o golaneala, ca sa spun pe fata, a unor oameni carora le e frica de votul uninominal. Am spus ca, daca Guvernul incearca sa faca asemenea artificii, PSD va depune imediat motiune de cenzura si va sanctiona un guvern care incearca sa deturneze pozitia Parlamentului vizavi de aceasta chestiune”, a declarat ieri nervos Miron Mitrea, precizand ca exista semnalele date de “anumiti” reprezentanti ai Guvernului si ai PNL, precum Mihai Voicu, prin care se incearca “sa se dizloce” alegerea sefilor CJ prin vot uninominal pentru anul 2012.

Coordonatorul de campanie al pesedistilor a invocat in sprijinul teoriei sale si “tot felul de instruiri” ale prefectilor de catre membrii Guvernului, “in cursul noptii de miercuri spre joi”, in cadrul carora li s-ar fi transmis ca nu se va aplica uninominalul in 2008. “Daca vor continua in aceasta directie, nu numai ca nu ne au parteneri, ne au dusmani de moarte si introducem imediat motiune de cenzura impotriva unui guvern care se joaca cu noi cu asemenea decizii. Nu va jucati cu PSD! Nu este dispus sa inghita golanii cu privire la alegerile uninominale la presedintii de consilii judetene”, a amenintat Mitrea, citat de Jurnalul National.

Liberalii au negat rapid orice intentie de a amana pentru 2012 alegerea presedintilor de CJ prin vot direct. Semnalul a fost tras de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, care a dat asigurari ca acest lucru se va produce la scrutinul din iunie, relateaza Gandul.

Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, plecat si el in strainatate, a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca actul normativ a fost publicat, ieri, in Monitorul Oficial, institutie subordonata Camerei. Olteanu a incercat sa arunce pisica in curtea PSD, afirmand ca, atunci cand cer abrogarea HG prin care s-a stabilit data alegerilor, pesedistii „ori au vrut sa evite alegerile locale, ori nu si-au inteles propriul amendament”.

„E un caz de «hotul striga hotii». Le fac eu serviciul de a le explica acest lucru si de a-i asigura ca Legea votului uninominal va intra in vigoare incepand cu alegerile locale de la 1 iunie 2008. In ceea ce priveste cea de-a 38 amenintare cu motiunea de cenzura in actuala legislatura, consider ca nu este altceva decat mult zgomot pentru nimic”, a mai spus Olteanu.

Potrivit Adevarul, planul pesedistilor a functionat, din moment ce premierul, aflat la Bruxelles, a declarat ca va modifica hotararea de guvern privind organizarea alegerilor locale pentru ca presedintii de Consilii Judetene sa poata fi alesi prin vot uninominal. "O furtuna intr-un pahar cu apa". Astfel a calificat primul-ministru amenintarile social-democratilor.

Vazand angajamentul premierului, pesedistii au dat inapoi, Geoana anuntand imediat ca PSD renunta la motiunea de cenzura pe tema uninominalului. “A existat o tentatie semnificativa a Guvernului liberal sa ne pacaleasca. Iata ca nu ne-au pacalit”, a spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.