"Preotul candidat isi va face campania electorala pe speze proprii, fara sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fara implicarea energiilor parohiale (spatiul liturgic, Consiliul, Adunarea), sau a altor preoti locali ori vecini", arata Bartolomeu Anania.

Pentru a pune in aplicare recenta hotarare a Sfantului Sinod in legatura cu posibilitatea preotilor de a candida ca independenti si de a ocupa astfel locuri in Consiliile locale sau judetene, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, condus de iPS Bartolomeu Anania, a decis mai multe criterii.

Astfel, in general, "pentru protejarea titlului de noblete duhovniceasca pe care il presupune uniforma sacerdotala, preotii sunt sfatuiti sa se abtina de la implicarea lor in organismele politice ale statului, cum sunt Consiliile locale si judetene, participand la viata si bunastarea cetatii in cadrul generos pe care li-l confera vocatia harica si atributiile pastorale".

Cererea scrisa a unui preot de a candida pentru un loc in Consiliul local sau judetean "trebuie sa cuprinda declaratia, atestata de protopop si de inspectorul eparhial, ca petitionarul este la zi cu obligatiile pastorale".
Chiriarhul (ierarhul) locului poate acorda aprobarea candidaturii, de la caz la caz, cu avizul Permanentei Consiliului Eparhial, dupa verificarea conditiilor prevazute in articolul 2 al statutului BOR.

Chiriarhul care i-a acordat unui preot aprobarea de a candida are dreptul si obligatia de a urmari efectele acesteia: (a) "Daca preotul candidat a reusit sa ocupe locul pe care si l-a dorit, el este obligat ca dupa fiecare sedinta a Consiliului respectiv sa aduca la cunostinta chiriarhului sau agenda acesteia, cu temele votate de el pro sau contra. Daca Chiriarhul constata ca prezenta sau activitatea preotului intr-un astfel de consiliu este neproductiva sau daunatoare, el ii poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie sa-si dea demisia" si (b) "Daca preotul candidat nu a obtinut voturile necesare intrarii intr-un astfel de consiliu, aceasta se considera un vot de blam din partea societatii, care ii ofera un bun prilej de reflectie pentru viitor".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.