Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis ieri ca legea privind votul uninominal este constitutionala.

Votul uninonominal va fi introdus la alegerile parlamentare din toamna, magistratii Curtii Constitutionale declarand ca actul normativ este constitutional. Curtea a fost sesizata de parlamentarii PRM, carora li s-au alaturat cei ai PC.

Potrivit Jurnalul National, in sesizarea depusa la Curte se arata ca articolul din noua lege lectorala care le impune candidatilor sa depuna minim cinci salarii minime brute pe tara violeaza articolul 4 din Constitutie, intrucat conditioneaza exercitarea dreptului de a fi ales pe criterii de avere. De asemenea, articolul din lege care prevede un prag electoral alternativ a fost considerat neconstitutional de senatorii PRM si PC pentru ca "incalca norma constitutionala care consacra caracterul egal al votului, creandu-se o discriminare". De asemenea, senatorii au considerat ca delimitarea colegiilor uninominale prin hotarare de Guvern incalca prevederile din Constitutie potrivit carora sistemul electoral poate fi reglementat doar prin lege. "Articolul 77 care se refera la modificari ale legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale este neconstitutional". "Prin alegerea prin vot uninominal a presedintelui Consiliului Judetean, acesta capata un caracter institutional propriu, nemaifiind membru al CJ, institutia ca atare nefiind prevazuta in Constitutie", au mai sustinut contestatarii.

EVZ informeaza ca la aflarea deciziei CCR, presedintele Traian Basescu a promulgat legea in timp ce se pregatea sa ia avionul din Suedia pentru a merge la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Promulgarea „prin fax“ a venit chiar in lipsa oficializarii deciziei Curtii prin publicarea in Monitorul Oficial, situatie fara pecedent.

In replica, guvernul a urgentat declansarea procedurilor de organizare a alegerilor pe legile vechi, in vigoare, tocmai pentru a evita aplicarea noii legi. In sedinta de ieri a executivului s-au aprobat zece hotarari care stabilesc data alegerilor, calendarul de campanie, termenul pentru depunerea candidaturilor si constituirea birourilor electorale. Potrivit legilor in vigoare, Uninominalul nu poate fi aplicat daca este promulgat dupa ce procedurile legate de alegeri sunt deja demarate. Guvernul a exploatat aceasta portita legala si a declansat procedurile stabilind datele de 1 si 15 iunie pentru locale.

Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat, citat de Mediafax, ca decizia CC este o "rusine" si ca cere desfiintarea acestei institutii, despre care sustine ca este "un organism parazitar, care se plaseaza singur in afara legii", relateaza Ziua.

Potrivit Cronica Romana, Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas sustine ca presedintele Traian Basescu a influentat decizia Curtii Constitutionale in privinta legii votului uninominal.

“Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat astazi, 12 martie, asupra uninominalului, ci vineri, 7 martie, cand presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune la postul public de radio, ca Legea votului uninominal este constitutionala, iar supararea unor partide nu este justificata. Presedintele Traian Basescu, judecatorul tuturor judecatorilor din Romania, s-a pronuntat. Peste asta nu se mai poate face nicio alta declaratie. Pronuntarea lui Traian Basescu in acest sens a fost decisiva”, a adaugat liderul PRM.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a precizat ca partidul pe care il reprezinta isi mentine pozitia privind neconstitutionalitatea legii votului uninominal. Acesta a adaugat ca PC va analiza, in perioada urmatoare, in cadru de partid, ce va avea de facut dupa pronuntarea deciziei CCR, de la care asteapta in primul rand motivatia. “Deciziile CCR sunt aplicabile si de nerevocat. Opinia PC ramane neschimbata. Ramane sa vedem ce strategie vom aborda pentru perioada urmatoare”, a mai spus conservatorul.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru Gardianul, ca el crede ca vor aparea noi discutii despre constitutionalitatea Legii votului uninominalul dupa alegerile parlamentare din toamna, sustinand ca din punct de vedere constitutional decizia CC este discutabila.

„Sunt articole in Legea uninominalului care sunt serios chestionabile sub aspectul constitutionalitatii. Insa, din punct de vedere politic, pentru mine e clar ca s-a dorit ca aceasta lege sa functioneze deja la alegerile locale. Ma gandesc la alegerea presedintilor de consilii judetene si la alegerile parlamentare din toamna“, a declarat senatorul UDMR.

El a adaugat ca se asteapta ca sa se apeleze din nou la Curtea Constitutionala, dupa ce persoane castigatoare ale celor mai multe voturi dintr-un colegiu electoral vor pierde totusi mandatul de senator sau deputat.

Liderii social-democrati si conservatori vor ca in perioada imediata sa modifice Legea alegerilor locale, pentru ca presedintii de consilii judetene sa nu mai poata fi demisi dupa actuala procedura, adica de consilierii judeteni. Dupa ce Curtea Constitutionala a respins reclamatia de neconstitutionalitate a Legii votului uninominal, PSD si PC cred ca, daca liderii de consilii sunt alesi uninominal, nu pot fi demisi in conditiile actualelor reglementari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.