Legea reglementeaza modul in care un fost sau actual ministru poate fi urmarit penal pentru fapte savarsite in timpul mandatului.

Conform modificarilor adoptate, pentru inceperea urmaririi penale a unui ministru care este si parlamentar va fi nevoie de avizul camerei din care face parte.

Camera Deputatilor, cu putere decizionala pentru aceste modificari ale legii raspunderii ministeriale, a decis ca pentru inceperea urmaririi penale in cazul unui ministru care este si parlamentar este nevoie de avizul camerei din care face parte parlamentarul, nefiind suficient avizul presedintelui.

Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache, explica motivul pentru care a fost introdusa aceasta modificare a legii.

„In ultima perioada au existat foarte multe dosare pur si simplu facute politic”.

„In care nu au existat argumente, probe, nu s-a putut face dovada ca intr-adevar este necesara inceperea urmaririi penale”, spune la BBC Florin Iordache.

Amendamentul a fost sustinut de toate partidele, cu exceptia PDL. Unul dintre reprezentantii partidului in Comisia Juridica este deputatul Daniel Buda.

„Practic s-au creat doua categorii de ministri. In ipoteza in care avem un ministru care este si parlamentar, trebuie - in mod obligatoriu - sa existe un aviz de incepere a urmaririi penale di partea camerei din care face parte”.

„Daca avem un ministru simplu, in aceasta situatie nu mai este nevoie de nici un fel de aviz din partea celor doua camere ale Parlamentului”, declara deputatul Daniel Buda.

Diferentierea dintre ministrii parlamentari si cei care nu sunt membrii ai Parlamentului a aparut dupa ce, la sfarsitul anului trecut, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala infiintarea comisiei speciale de la Cotroceni pentru analizarea cererilor de incepere a urmariri penale a ministrilor.

Ulterior, la jumatatea lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a solicitat urmarirea penala a sapte fosti ministri si a unui actual membru al Guvernului, Paul Pacuraru.

Patru dintre cele opt persoane pentru care seful statului a cerut inceperea urmaririi penale sunt membri ai Parlamentului si - pentru inceperea urmaririi penale - ar urma sa fie nevoie de avizul camerei din care fac parte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.