Curtea Constitutionala a decis ieri practic sa reinstaureze imunitatea parlamentara, eliminata din Constitutie cu prilejul ultimei modificari a legii fundamentale.

Curtea Constitutionala a constatat ieri existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlament - Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, in legatura cu procedura de urmat in cazul cererilor referitoare la urmarirea penala a membrilor si fostilor membri ai Guvernului pentru faptele comise in exercitiul functiei lor si care, la data sesizarii, au si calitatea de deputat sau de senator.

Este cazul a patru parlamentari: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres si Paul Pacuraru.

Potrivit Curtii, in aplicarea dispozitiilor articolului 109, alineatul 2, teza intai, din Constitutie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputatilor sau Senatul, dupa caz, pentru a cere urmarirea penala a membrilor si fostilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise in timpul mandatelor lor si care, la data sesizarii, au si calitatea de deputat sau senator. In aplicarea dispozitiilor articolului 109 din Constitutie, Ministerul Public va sesiza presedintele, dupa caz, pentru a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului care, la data sesizarii, nu au si calitatea de parlamentar. Curtea Constitutionala a constatat ca nu exista conflict juridic intre presedinte si cele doua Camere ale Parlamentului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.