Preotii pot candida ca independenti pentru posturile de consilieri locali, potrivit unei decizii a Sinodului Bisericii Orotodoxe Romane.

Potrivit BBC, inaltii ierarhi au stabilit insa ca aceast participare a preotilor la alegerile locale poate fi facuta doar cu aprobarea episcopului local.

Decizia a fost luata in sedinta de joi a Sinodului, dar aceasta problema va fi detaliata vineri, precizeaza cei de la biroul de presa al Patriarhiei.

Inaltii ierarhi orotodocsi au hotarat ca in cazul in care se va constata ca preotii care au candidat ca independenti pentru posturile de consilieri locali se abat de la conduita morala sau se implica in alte activitati decat cele pentru care s-au angajat, vor pierde sprijinul episcopului.

In plus in asemnea cazuri acesti preoti vor fi obligati sa isi dea demisia, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Reprezentantul Patriarhiei a mai spus ca acest lucru nu ar inseamna implicarea politica a preotilor, ci doar o continuare activitatii misionare in cadrul comunitatilor locale.

Exista insa o problema: cum isi vor face campanie electorala preotii?

Reglementarile BOR interzic campania electorala in incinta lacasurilor de cult si cu prilejul oricarei actiuni ce tine de domeniul clerical.

De asemenea, este interzisa asocierea intre un preot in functie si un partid politic. In plus, pentru candidatii independenti, legea electorala prevede obligativitatea prezentarii unei liste de sustinatori, care sa cuprinda semnaturile a 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, adauga Cotidianul.

Pentru Consiliile Judetene si in mediul urban, operatiunea stringerii de semnaturi va fi una foarte dificila si cu sanse mici de reusita.

Hotararea Sinodului modifica o decizie din 2004 care interzicea preotilor sa se implice in politica, sa participe la alegeri si sa ocupe functii in administratia publica.

Sinodul a adoptat atunci decizia la propunerea mitropolitului Ardealului, Bartolomeu Anania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.