Potrivit acestei rectificri, cheltuielile bugetare pentru majoritatea ministerelor vor fi reduse.

Ministrul Economiei i Finanelor, Varujan Vosganian, a explicat c a inut cont atât de semnalele din partea Comisiei Europene privind riscul unor cheltuieli bugetare prea mari, cât i de semnalele venite din partea ageniilor internaionale de rating care au sczut coeficienii României în ultima vreme.

El spune c principalul risc pe care vrea s-l evite cu aceste reduceri este acela ca deficitul bugetar al României s depeasc procentul de 3% din PIB, ceea ce ar fi o înclcare a Tratatului de la Maastricht, care reglementeaz elementele ce in de stabilitatea economic a rilor Uniunii Europene.

Ministrul Vosganian a precizat c reducerile nu înseamn micorarea veniturilor bugetarilor i nici a investiiilor majore.

“Aceat ordonan de rectificare nu intervine în fondul de salarii care a fost aprobat pentru personalul care lucreaz în domeniul bugetar, i nici nu modific hotrârile de guvern privind creterea salariilor în domeniul bugetar”.

Potrivit lui Varujan Vosganian se reduc cheltuieli la ministere i instituii de stat care se fceau cu achiziionarea de automobile, aparate de aer condiionat sau lucruri similare.

Suma total care se reduce este de 1,1 miliarde de euro.

Ministerul Aprrii va avea o reducere de fonduri de 800 de milioane de lei, de la Ministerul Agriculturii se vor reduce 450 de milioane i de la Ministerul Sntii 430 de milioane.

De asemenea, reduceri importante vor fi i la ministerele Educaiei, Mediului i Transporturilor.

În schimb vor fi majorate unele cheltuieli ale bugetelor locale cu peste 950 de milioane de lei, pentru a acoperi impactul determinat de cheltuielile efectuate de administraiile locale cu împrumuturi interne i externe.