Laicitatea romaneasca, destul de firava oricum, ar putea primi o ultima lovitura din partea Sfantului Sinod.

Potrivit Gardianul, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Pr. Constantin Stoica, a declarat ieri ca Sinodul a discutat posibilitatea participarii preotilor la alegerile locale. Purtatorul de cuvant a subliniat ca acestia nu vor avea posibilitatea sa participe la alegeri din partea vreunui partid, ci doar ca independenti.
Motivatia Sf. Sinod ar fi ca, din postura de consilieri locali, preotii „ar putea fi la curent cu problemele sociale ale comunitatii“.

Decizia, daca va fi adoptata, ar putea fi una foarte controversata, anumite voci din societatea civila si din comunitatea teologica ridicandu-se deja impotriva acestei posibilitati. In esenta, acestea denunta amestecul puterii temporale cu cea spirituala, afirmand ca o functie politica n-ar fi compatibila cu vocatia pastorala.

Pe de alta parte, politicienii se arata insa, cel putin oficial, favorabili unei asemenea decizii.

Astfel, potrivit Ziua, in urma unui sondaj, facut de NewsIn printre politcieni, acestia se arata de acord cu decizia BOR de a permite prelatilor ortodocsi sa candideze in alegeri, desi neoficial admit ca nu trebuie amestecate cele sfinte cu cele lumesti.

Putini parlamentari indraznesc sa-si asume reticenta fata de implicarea preotilor in politica pentru ca, dupa cum recunosc ei, in campanie nu este bine sa te pui rau cu Biserica, institutie capabila sa stranga mii de oameni la diverse evenimente si sa faca legatura intre credinciosi si alesi.

Majoritatea politicienilor sunt de acord cu intrarea in viata politica a prelatilor ortodocsi: PDL pentru ca se reclama ca un partid popular si apropiat de crestin-democratie, PSD pentru ca a folosit din plin influenta si imaginea Bisericii in campaniile electorale trecute, PC pentru ca se doreste aparator al traditiei, iar PRM datorita discursului justitiar si nationalist. Liberalii cocheteaza si ei cu preotimea, in ciuda orientarilor doctrinare laice, dovada fiind propunerea sustinuta de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ca in Pactul pentru Educatie sa figureze studiul religiei in scoli.

Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu crede ca ar fi un lucru bun daca preotii ar candida la consiliile locale, judetene si chiar in Parlament. Sarbu, ce are studii teologice, sustine ca daca prelatii vor intra in administratie vor avea posibilitatea sa influenteze deciziile referitoare la comunitati.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, aproba o eventuala candidatura a preotilor in alegerile locale si parlamentare, deoarece "sunt patrioti, cu integritate morala si frica de Dumnezeu" si crede ca eliminarea lor din viata politica a fost "o imensa prostie".

Si vicele PD-L Ioan Oltean s-a declarat de acord cu participarea preotilor in consiliile locale, pe motiv ca implicarea lor este una "benefica" pentru societate.

Liberalul Puiu Hasotti, profesor de istorie, este printre putinii politicieni care s-au aratat reticenti fata de o asemenea posibilitate. "Conform Constitutiei, au dreptul sa candideze. Totusi, ar fi mai bine ca preotii sa-si vada de cele sfinte si mirenii de cele lumesti", a declarat el. Senatorul a adaugat ca nu-si da seama cu ce ar putea veni in viata politica prelatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.