PRM a strins ieri semnaturile necesare pentru a contesta Legea uninominalului la Curtea Constitutionala. De hotarirea Curtii depinde modul in care vor fi alesi sefii judetelor.

Zarurile au fost aruncate: PRM va contesta la Curtea Constitutionala mai multe articole din Legea alegerilor parlamentare in baza votului uninominal. Ieri, vicepresedintele PRM, senatorul Mihai Ungheanu, ne-a precizat ca „s-au strins cele 25 de semnaturi necesare depunerii sesizarii la Curte“. Finalizarea demersului PRM a fost confirmata si de senatorul PC Gavrila Vasilescu, si el semnatar al sesizarii.

Legislatia prevede ca o contestare a unei legi adoptate de Parlament poate fi depusa la Curtea Constitutionala daca este semnata de 50 de deputati sau de 25 de senatori. PRM are doar 16 senatori si, din informatiile pe care le detinem, celelalte noua semnaturi au venit de la PC, independenti si, potrivit unor surse, chiar si de la PSD.

Textul sesizarii va fi finalizat astazi, iar documentul va fi remis Curtii Constitutionale luni, 10 martie. Cei din PRM contesta, printre altele, constitutionalitatea alegerii presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal (inclusiv includerea intr-o lege pentru alegerea Parlamentului a unor prevederi ce tin de alegerile locale), gajul de 25 de milioane de lei pe care trebuie sa-l depuna orice candidat pentru Camera sau Senat, precum si unele prevederi care sint conside-rate ca ingradesc dreptul constitutional de a fi ales. Printre acestea se regaseste si articolul ce stipuleaza ca un candidat care cistiga un colegiu uninominal cu majoritate calificata (50% plus un vot) nu devine automat parlamentar daca partidul sau nu trece pragul electoral de 5%.

Daca judecatorii Curtii Constitutionale vor decide ca exista macar un singur articol ce depaseste granitele Legii fundamentale, atunci, mai mult ca sigur, prevederea referitoare la alegerea presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal intr-un singur tur nu se va mai putea aplica. Si aceasta din cauza intrarii intr-o criza de timp generata de procedurile legale.

Sesizarea va ajunge la Curtea Constitutionala pe 10 martie. Pronuntarea Curtii Constitutionale poate avea loc intr-o perioada de timp de 30 sau 45-50 de zile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.