Partidul Democrat isi va alege, peste cateva saptamani, la Conventia Nationala, un nou presedinte. Marea necunoscuta a membrilor partidului este daca va exista un singur candidat la sefia PD sau mai multi. Pana acum, singurul care a recunoscut ca doreste sa ocupe acest post este vicepresedintele Adriean Videanu, proaspat ales primar al Capitalei.

Actualul presedinte interimar, Emil Boc, ezita inca sa ia o decizie, spre iritarea celor care ar dori sa-l sustina. Pe fondul nehotararii lui Boc, tot mai multi lideri ai partidului vorbesc despre varianta candidatului Vasile Blaga, vicepresedinte al PD si ministru de Interne. Totusi, este foarte posibil ca, pana la inceperea complicatelor proceduri de desemnare a unui nou presedinte, cei trei potentiali candidati sa ajunga la o intelegere, iar in fata Conventiei sa se prezinte unul singur.

Adriean Videanu se vede, dupa succesul la primarie, urmasul lui Basescu in partid

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, nu numai ca este cel mai hotarat sa preia presedintia PD, dar pare a avea si cele mai mari sanse in eventualitatea in care s-ar confrunta cu Emil Boc. In spatele lui Videanu se afla oameni care cunosc foarte bine structurile partidului, precum Radu Berceanu sau Gheorghe Barbu, ministrul Muncii.

La o adica, acestia ar sti sa manevreze discret delegatii la Conventie, astfel incat sa asigure succesul favoritului lor. In plus, Adriean Videanu are avantajul politic ca a cucerit Primaria Capitalei in primul tur. Criticii sai ii reproseaza faptul ca nu are capacitatea sa se impuna in eventualitatea aparitiei unor conflicte in interiorul PD. Ei amintesc ca Videanu a incercat sa fie mereu prietenos si defensiv cu toata lumea, evitand deciziile conflictuale.

Emil Boc ar trebui sa conduca PD de la Cluj

Actualul presedinte, Emil Boc, are un mare atu: Traian Basescu a spus in repetate randuri ca il doreste la conducerea PD. Boc pare insa ca se teme de o confruntare directa cu Adriean Videanu si ar prefera o negociere la masa verde, la care sa se stabileasca cine preia postul de presedinte si cine pe cel de presedinte executiv.

In PD, actualului presedinte i se reproseaza ca este ezitant, ca nu are curaj sa se lupte in arena publica si ca este "prins intre doua scaune" - cel de primar al municipiului Cluj-Napoca si cel de lider al partidului. Boc sustine insa ca poate conduce ambele structuri. Probabil ca ceea ce il va convinge pe primarul Clujului sa se lanseze sau nu intr-o lupta pentru presedintia PD va fi o discutie cu Traian Basescu. Acesta l-ar putea impinge pe Boc sa candideze, dar nu-i va putea garanta victoria.

Vasile Blaga, preferat de pedistii care vor o mana forte

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, refuza si el deocamdata sa se pronunte in ceea priveste posibila candidatura la presedintia partidului. Blaga, pana acum un excelent organizator, dar aparent doar atat, a evoluat extrem de spectaculos de cand a preluat conducerea Ministerului de Interne. In Parlament, la dezbaterera motiunii privind politizarea administratiei, a dovedit ca poate deveni un bun orator.

La minister a abordat hotarat probleme spinoase, precum contractul cu EADF sau schimbarile din politie. In plus, colegii sai din partid il lauda pentru faptul ca poate sa bata cu pumnul in masa atunci cand este cazul. Totusi, probabil ca nici Blaga nu va lua o decizie pana cand nu se va consulta cu presedintele Traian Basescu, care practic l-a propulsat in politica la nivel inalt.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.