Senatorul PSD Ion Iliescu nu asteapta ca viitorul Congres al partidului sa isi aleaga noua conducere in mod democratic, ci tese tot felul de planuri diabolice pentru a-si reinstala dictatura. Dupa ce s-a aventurat sa declare ca nu a revenit in PSD pentru a candida la presedintia partidului si ca nu mai are ambitii personale legate de activitatea politica, ba mai mult, ca nu mai are "nici un fel de apetit de a mai candida", pe parcurs, fostului presedinte i-a revenit pofta de sefie in PSD.

"Eu am venit in partid numai ca sa ajut, cu experienta pe care o am", explica el. Senatorul sustinea recent, ca statutul de partid de opozitie al PSD poate sa se transforme intr-un beneficiu, fiind un "puragtoriu" necesar, un prilej pentru un partid de a se "debarasa" de oportunisti si "fripturisti", de "oameni care se invart ca niste fluturi care vin la lampa puterii".

Scenariu: Iliescu - presedinte de onoare!

Surse din cadrul partidului ne-au informat ca in ciuda asa-zisei intelegeri cu Adrian Nastase, de a merge in tandem cu acesta, Ion Iliescu isi doreste sa conduca de unul singur si sa asigure astfel, moartea din fasa a oricarei incercari de modernizare si innoire a PSD. Astfel, spun sursele noastre, conform planului si de dragul jocului de imagine, Iliescu ar vrea sa faca un eventual pas inapoi si sa accepte functia de presedinte de onoare, insa cu o conditie.

Aceea de a gasi intre timp candidatul perfect manevrabil pentru functia de lider al partidului, dar neaparat "un tanar". Se pare totusi, ca Iliescu nu este foarte convins de faptul ca acest individ va fi suficient de "ascultator", motiv pentru care pana la sedinta BEcX care va preceda Congresul mai are ceva timp de gandire. Sursele noastre spun ca o mare parte dintre membrii Delegatiei Permanente agreeaza varianta propusa "in spatele usilor inchise", de catre fostul sef de stat si ca unul dintre ei o va putea propune chiar inaintea Congresului.

Toate aceste manevre au ca principal scop excluderea definitiva a functiei de presedinte executiv. "Daca Nastase vrea sa fie vicepresedinte, bine, daca nu, nu!", ne-a declarat unul dintre social-democrati. Se pare ca Iliescu s-a gandit si la o persoana care sa il inlocuiasca pe Titus Corlatean in functia de purtator de cuvant al partidului, anume fostul ministru delegat pentru realtia cu Parlamentul si totodata, fost consilier la Cotroceni, Serban Nicolae.

Congresul se apropie, 'apele>> sunt tulburi

Mai sunt aproximativ doua saptamani pana la Congresul PSD, atunci cand partidul isi va alege noua conducere, iar lucrurile nu sunt deloc atat de linistite pe cat lasa de inteles pesedistii. Militeaza amandoi pentru unitate si spun ca isi doresc sa conduca partidul in tandem, alaturi de o echipa tanara, dar atat Nastase cat si Iliescu vor la fel de mult suprematia in PSD. Pe langa toate acestea, fostul presedinte care coace fel de fel de planuri, doreste potrivit surselor noastre sa se inconjoare de o echipa "cu totul noua", formata din "copii sai de suflet de la Cotroceni", dar si lideri precum Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu.

Cine candideaza pentru celelalte functii?

La aceasta intrebare nu au raspuns foarte multi social-democrati. Deputatul PSD Ioan Mircea Pascu a anuntat insa ca s-a hotarat sa candideze pentru una dintre functiile de vicepresedinte la Congresul partidului din 21-22 aprilie. La fel de sigura de acest lucru s-a aratat si Corina Cretu, fost purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale in mandatul de presedinte al lui Ion Iliescu. Se pare ca in cazul in care nu mai opteaza pentru sefia PSD si fostul ministru de externe Mircea Geoana se opreste tot la postul de vice al partidului. In cazul in care dispare functia de presedinte executiv, atunci, va proceda la fel si doctorul Sorin Oprescu.

Pentru ca a refuzat in mai multe randuri sa candideze pentru functia de secretar general, presedintele PSD Cluj a declarat recent ca doreste sa ramana vicepresedinte. Liderul PSD Bucuresti spune cu fiecare ocazie ca nu a decis pentru ce post va opta, dar surse din apropierea sa ne-au asigurat ca viseaza la o functie importanta de conducere, bucurandu-se si de sustinerea lui Ion Iliescu. Deputatul Miron Mitrea este contracandidatul lui Victor Ponta la postul de secretar general al PSD, in aceasta cursa fiind posibil sa se implice si actualul presedinte executiv Octav Cozmanca.

Cele trei variante dezbatute in partid

Aceleasi surse ne-au explicat faptul ca la ora actuala nu se stie exact cu ce variante de conducere se va merge in Congresul din aceasta luna. Totusi, potrivit spuselor unor social-democrati, ar cam fi trei variante: una este cea a tandemului Iliescu-Nastase, dar pe aceasta nu o agreeaza deloc fostul sef de stat; cea de-a doua presupune ca Iliescu sa ramana presedinte de onoare, iar sefia PSD sa ii revina teoretic, unui "tanar" perfect manevrabil, iar functia de presedinte executiv sa fie exclusa; a treia varianta este poate si cel mai greu de pus in practica, intrucat se refera la o competitie reala, in urma careia sefia PSD sa fie aleasa in mod democratic, iar pentru fiecare functie in parte sa fie cat mai multi candidati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.