Parlamentul European va decide daca Romania merita sa devina membra a Uniunii Europene sau nu. Europarlamentarii, reuniti, luni, la Strasbourg intr-o sesiune ce va dura patru zile, au inceput, inca de ieri dupa-amiaza, dezbaterile privind asa-numitul aviz conform, votul propriu-zis urmand sa se desfasoare astazi, in plen. Raportorul european pentru Romania, Pierre Moscovici, le-a cerut tuturor
europarlamentarilor sa voteze dintr-o
perspectiva "pozitiva, lucida si exigenta" in favoarea integrarii tarii noastre in UE, spunand ca Romania si Bulgaria nu trebuie separate in procesul de aderare.

Cei mai multi analisti sunt de parere ca Romania va reusi sa obtina un vot majoritar favorabil, fara a intampina mari probleme. Decizia politica a fost deja luata, iar Parlamentul nu poate trece cu vederea o hotarare a Consiliului, fara vreun motiv bine intemeiat si argumentat. Opinie de altfel intarita si de Guido Podesta, copresedintele Comitetului Parlamentar mixt Romania-UE, care declara recent, la Bucuresti, ca doua treimi din europarlamentari vor vota in favoarea tarii noastre. Nu se asteapta, desigur, o unanimitate covarsitoare, criticile si reprosurile vizand aceleasi domenii sensibile - justitia, coruptia, concurenta si mediul - in care progresele nu sunt pe masura asteptarilor.

Din cate se stie la aceasta ora, crestin-democratii din PPE, cel mai numeros grup politic din Parlamentul European, cu 268 de reprezentanti, precum si socialistii din PS (202) vor acorda nota de trecere Romaniei, cu anumite rezerve. Aceeasi pozitie va fi adoptata de Verzi (42 de parlamentari), singurii care vor vota aproape in unanimitate "pentru" fiind liberal-democratii (ALDE), al treilea grup ca importanta, cu 88 de europarlamentari.

Celelalte grupuri politice reprezentate in PE isi vor directiona voturile, urmand exemplul celor mari. Exista insa o conditie majora, sustinuta mai ales de socialisti, de care depinde votul favorabil.E vorba de un amendament, aplicat nediscriminatoriu atat Romaniei, cat si Bulgariei, prin care PE cere (si va obtine) asocierea sa deplina la procesul de monitorizare, ulterior semnarii tratatului din 25 aprilie, si la eventuala activare a clauzei de salvgardare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.