Conducerea Camerei a aprobat ieri introducerea cu prioritate pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului prin vot uninominal

Dupa cum relateaza Cronica Romana, Comisia pentru elaborarea Codului electoral a adoptat, martea trecuta, un raport favorabil la propunerea legislativa privind introducerea votului uninominal intr-un singur tur. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru si unul impotriva. Proiectul va fi dezbatut pe articole, cu incepere de la ora 10.00, urmind ca in jurul orei 13.00 sa fie dat votul final.

Desi au declarat public ca sustin introducerea acestui sistem de vot, partidele au negociat mai bine de un an pe marginea proiectului. Nici acum, in ultimul ceas, conturile nu s-au incheiat. PSD va vota legea doar daca ea va cuprinde si amendamentul sau privind alegerea candidatilor la sefia consiliilor judetene dupa sistemul uninominal, informeaza Curentul.

EVZ scrie ca liberalii sunt de acord cu o asemenea prevedere, dar sustin ca este posibila contestarea sa la Curtea Constitutionala, probabil de catre PRM. Din acest motiv, Mihai Voicu a anuntat, ieri, ca parlamentarii liberali nu vor sprijini astazi amendamentul PSD, dar vor vota introducerea votului uninominal la alegerea presedintilor de consilii judetene, intr-o lege separata.

„Noi nu vrem sa riscam intoarcerea in parlament a Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului prin votul uninominal, care este cel mai important proiect politic, pentru o problema de neconstitutionalitate cu presedintii de consilii judetene“, a sustinut Mihai Voicu, seful Comisiei electorale.

Liderii PD-L au anuntat ca vor vota legea chiar daca se va introduce amendamentul PSD. „Orice forma de vot uninominal este mai buna decit actuala formula de vot. PD-L nu are nici o retinere in a vota inclusiv proiectul de uninominal pentru presedintii Consiliilor Judetene“, a declarat Emil Boc.
Intrebat, in calitate de constitutionalist, daca aceasta prevedere nu contravine Constitutiei, liderul PD-L a raspuns: „Nu este treaba noastra daca uninominalul pentru presedintii de CJ este constitutional sau nu. Este treaba institutiilor statului“.

De votarea nominalului depinde si suprapunerea scrutinului parlamentar cu alegerile locale, in data de 25 mai, conditionare impusa de PNL. Social-democratii nu sunt de acord cu aceasta data si sustin ca nu este legala organizarea alegerilor mai devreme de 8 iunie, data la care se incheie cei 4 ani de mandat.

Potrivit Cotidianul, daca legea se va adopta astazi, ea urmeaza sa fie trimisa la Presedintie pentru promulgare. Potrivit proiectului, toate mandatele de parlamentar vor fi votate in colegii uninominale, adica direct. Devin automat senatori sau deputati doar candidatii care cistiga colegiul uninominal cu un procent de 50 plus 1 vot. Evident, nu in toate colegiile vor exista astfel de invingatori. Celelalte mandate se vor redistribui in felul urmator: in functie de procentul general obtinut de un partid la nivel de judet se stabileste la cite mandate are dreptul fiecare partid; se scad (daca exista) mandatele obtinute direct de partide in respectivul judet prin cistigarea cu majoritate calificata a unui colegiu; celelalte mandate la care mai are dreptul fiecare partid se acorda candidatilor care au obtinut cele mai bune scoruri electorale din respectivele partide.

Noul sistem de vot face imposibil turismul electoral. Cine nu se afla in localitatea in care are domiciliul nu va putea vota. Totodata, in premiera, romanii din diaspora isi vor putea alege 4 deputati si doi senatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.