Noul proiect de ordonanta a Guvernului care reglementeaza functionarea CNSAS ar putea anula activitatea de pana acum a Colegiului, dar si hotararile judecatoresti in cazul celor care au atacat in instanta verdictele de colaborator.

Proiectul, dezbatut ieri de parlamentari, reprezentanti ai societatii civile si ziaristi, prevede ca "hotararile judecatoresti ramase definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a Ordonantei pot fi supuse revizuirii". Astfel, proiectul ar permite Monei Musca si altor sute de persoane sa ceara revizuirea hotararilor instantelor care au constatat colaborarea acestora cu Securitatea, informeaza Ziua.

Potrivit actului normativ, cererea de revizuire se depune, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a ordonantei, la instanta de contencios-administrativ.

„Daca dam acest drept de cerere de revizuire, inseamna ca punem in discutie niste hotarari judecatoresti. Pasul urmator ar fi ca niste persoane interesate sa puna in discutie regularitatea unor verdicte CNSAS", a spus Olteanu, citat de Adevarul.

Presedintele Camerei a avertizat ca nu ar trebui creat niciun precedent „pentru oameni buni profesional, dar lipsiti de scrupule morale, care vor dori sa mearga inainte in distrugerea unor institutii ale statului roman". Pozitia sa a fost sustinuta si de parlamentarii UDMR Marton Arpad si Eckstein Kovacs, care au cerut sa nu se deschida "o adevarata cutie a Pandorei".

Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a atras atentia ca institutia are 107 procese castigate in instanta si ca nu este normal ca respectivele cazuri sa fie rejudecate, dupa cum relateaza EVZ.

In schimb, reprezentantii PD-L prezenti la discutii s-au declarat pentru pastrarea articolului respectiv, privind revizuirea deciziilor CNSAS. "As sustine pastrarea posibilitatii privind cererea de revizuire la cererea persoanei interesate, pentru ca altfel, daca scoatem revizuirea, am crea doua categorii de persoane - unele carora poate nedrept, dupa o lege in vigoare la acea data, li s-a pus eticheta de colaborator, si altele care scapa de acest lucru", a declarat deputatul PD-L Petre Ungureanu, membru al Comisiei Juridice a Camerei.

Potrivit Jurnalul National, autorul Ordonatei, Marius Oprea, a declarat ieri ca ordonanta impune postarea pe internet a notelor de constatare ale CNSAS, imediat dupa ce au fost votate in Colegiu, oferind posibilitatea de a fi contestate.

Consilierul premierului a anuntat introducerea obligatiei CNSAS de a-si publica pe internet deciziile, intrucat in timpul dezbaterilor a fost ridicata problema imposibilitatii de a contesta deciziile de necolaborare primite de persoanele verificate din oficiu, adica de demnitari.

In ordonanta vor fi prevazute expres motivele pentru care o sedinta a Colegiului CNSAS poate fi secretizata. Legea anterioara a CNSAS prevedea ca sedintele sunt publice cu exceptia situatiilor in care majoritatea membrilor colegiului prezenti la serviciu apreciaza ca ea trebuie sa fie tinuta secret, formulare considerata ambigua de cei prezenti ieri la dezbatere.

Conform unor surse din CNSAS, citate de Mediafax, Colegiul institutiei amana de mai bine de un an luarea unei decizii in cazul a trei parlamentari PRM - Dumitru Avram, Aurel Ioan Rus si Marcu Tudor - desi probatoriile Directiei de Investigatie in ceea ce-i priveste au fost finalizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.