Ieri a fost respinsa Ordonanta de urgenta care prevedea infintarea Fundatiei Publice Romano-Ungara "Gojdu".

Senatorii au respins ieri, dupa aproape trei ani de amanari si reexaminari, Ordonanta de urgenta pentru ratificarea Acordului prin care era infiintata Fundatia Publica Romano-Ungara “Gojdu”, cu sediul la Budapesta, al carei patrimoniu ar fi urmat sa includa mostenirea lui Emanuil Gojdu. Senatul este forul decizional in privinta acestui act normativ.

Acordul semnat in octombrie 2005 prevedea ca de mostenirea lasata romanilor de Emanuil Gojdu ar trebui sa se foloseasca si statul ungar. Infiintarea unei fundatii publice romano-ungare la Budapesta, sprijinita financiar de guvernele celor doua tari, ar fi avut ca scop cinstirea memoriei lui Emanuil Gojdu si sprijinirea cooperarii intre cele doua tari, urmand sa acorde burse elevilor, studenti masteranzi si doctoranzi romani si maghiari cu venituri reduse, dar merite deosebite, organizarea de expozitii, de programe stiintifice si conferinte si sa sprijine functionarea muzeului si a bibliotecii “Emanuil Gojdu”.

Potrivit Gardianul, Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, presedintele Fundatiei Gojdu-Sibiu, care a participat la sedinta de ieri, a trimis membrilor Comisiei juridice a Senatului o scrisoare prin care arata ca, din punct de vedere legal si moral, mostenirea Gojdu apartine credinciosilor ortodocsi, de ea neputand sa dispuna nici statul roman, nici statul maghiar, aceasta nefiind proprietate de
stat, ci proprietate privata.

Presedintele Comisiei de cultura din Senat, senatorul PSD Adrian Paunescu, a declarat pentru Jurnalul National ca acest vot ii da o satisfactie extraordinara si ii da curaj sa ceara si altora sa nu cedeze atunci cand au un ideal cum a avut el: sa-si faca datoria fata de popor si sa nu-l lase jefuit. Potrivit senatorului PSD, acordul arunca din istorie Fundatia Gojdu care insemna milioane de euro destinati dezvoltarii invatamantului ortodox din Ardeal, asa cum a lasat testamentar Emanoil Gojdu, si facea o fundatie publica in care se bagau doar cateva zeci de mii de euro pentru toata lumea. Opozant al acordului, Adrian Paunescu recunoaste ca nu i-a fost usor pe parcursul celor trei ani, fiind de cateva ori invins.

Potrivit Wikipedia, Emanoil Gojdu a fost un avocat de succes, politician si patriot ardelean de origine aromana, care a trait intre 1802 si 1870 in Oradea si Budapesta.

In 1869 Isi lasa averea prin testament "acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care apartine la confesiunea orientala ortodoxa", pentru acordarea de burse studentilor si pentru ajutorul preotilor.

Fundatia, care a a functionat intre 1870 si 1917, a acoradat burse unor personalitati ca Traian Vuia, Octavian Goga sau Victor Babes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.