Bratienii si clanul Bush. Acestea sunt familiile invocate, prin comparatie, de fiica presedintelui, Elena Basescu, in discursul de accedere la functia de secretar general al organizatiei de tineret a PD-L.

"Lui George Bush nimeni nu i-a reprosat ca este baiatul lui tata." Nu stim daca istoric, insa pana una-alta familia Basescu intrece numeric. Sotia presedintelui, cele doua fiice, cumnata - a se adauga si fratele intr-o anumita masura, apoi, in paranteza, si finii - fac politica. In PD-L, fireste.

Dupa ce Traian Basescu a ajuns presedintele Romaniei, toti membrii familiei sale si-au descoperit atractia si calitatile pentru politica. Ca un facut, pentru unii dintre ei si functiile au venit de la sine.

In 2005, Traian Basescu insusi marturisea ziaristilor ca intreaga sa familie - sotia Maria si fiicele Ioana si Elena - s-au inscris in Partidul Democrat, filiala Sector 1. Presedintele acesteia, Razvan Murgeanu, confirma. Daca fiicele sunt prezente obisnuite in campaniile tatalui lor, de la lipit afise (in 2000) pana la tricourile cu "tata e cool" sau "Cetatean suspendat" purtate la referendumul din 2007, surpriza venea din partea doamnei Maria Basescu. O fire discreta, delicata, ale carei aparitii publice, dincolo de cele in care se afla la bratul sotului, au presupus si in continuare mai degraba actiuni caritabile sau vizite la fini, decat sedinte de partid.

Fiica cea mare, Ioana, nu a aspirat pana acum la vreo functie in PD-L. Rolul i-a revenit mezinei, Elena, aleasa recent, aproape cu unanimitate, secretar general al organizatiei de tineret a partidului. Contracandidatul acesteia, Bodgan Boza, a produs valuri in presa, acuzand ca in spatele votului s-au aflat liderii PD-L sub comanda lui Traian Basescu. Vizat, viceprimarul Sectorului 1, Razvan Murgeanu, marturisea la "Sinteza zilei" ca l-a inregistrat pe Boza. A doua zi si-a retras afirmatia. "Caseta nu exista. Am spus asta la nervi". Elena Basescu si-a conturat deja viitorul apropiat in politica. Vrea sa ajunga deputat.

FRATELE. La Constanta este cartierul general al lui Mircea Basescu, fratele presedintelui. Desi nu este membru, partidul i-a propus sa candideze la primaria municipiului, poate imaginea fratelui sau si popularitatea lui in Constanta il vor ajuta sa-l bata pe Radu Mazare. Mircea Basescu a refuzat. Are afaceri de condus. Inclusiv pe ale fratelui sau. Pentru ca, odata ajuns la Cotroceni, Traian Basescu s-a retras din afacerile familiei, vanzand actiunile catre asociati. Acestia le-au cumparat pe bani multi, desi firmele erau pline de datorii la stat, ba si executate silit.

MILIARDE, IN CIUDA DATORIILOR. In vara lui 2005, seful statului a trebuit sa-si ceara scuze public dupa ce firmele la care erau actionari sotia si fratele sau au fost deconspirate de Mugur Ciuvica drept rau-platnice la stat. AMC CROS SRL (Mircea Basescu 39%, Maria Basescu 20% la data respectiva, iunie 2005) era executata silit de ANAF pentru neplata a circa jumatate de miliard de lei la bugetul statului. Firma, producatoare de lactate si branzeturi, avea noua angajati, o cifra de afaceri mica si un profit si mai mic, 200 de milioane lei vechi. Or, presedintele tocmai ii infierase pe afaceristii datorinici la stat, afirmand ca au drum sigur spre puscarie. Mircea Basescu a gasit a doua zi jumatatea de miliard si a virat-o statului.

Seful statului a decis totusi sa-si scoata numele din afaceri. Astfel ca, in scurta vreme, Maria si Traian Basescu au vandut actiunile pe care le detineau in trei firme. Datornica AMC Cros SRL a furnizat suficiente dividende lui Mircea Basescu si Ancai Ivascu (asociata si ea in firmele presedintelui) cat sa plateasca pentru 20% din actiuni, cat avea Maria Basescu, circa 300 de milioane de lei vechi. Mica suma. Dar cand nu ai avut sa-i dai la stat... Pentru 40% din actiunile la Prod Cros SRL, firma de inghetata, Traian Basescu a primit de la fratele sau si asociata Ivascu insa mai mult, 1,4 miliarde de lei vechi. Culmea, si fabrica de inghetata era datoare - cu 1,75 miliarde.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.