Unul dintre subiectele cele mai spinoase a fost despre drepturile si sporurile restante ale magistratilor.
Procurorii si judecatorii au castigat sute de procese impotriva statului in urma carora numai anul trecut, potrivit Ministerului Justitiei, s-au scos de la buget peste 54 de milioane de euro.

O gaura la buget, sustine premierul Tariceanu, care a lansat joi un apel catre magistrati.
"Trebuie inteles bine ca aceasta separatie a puterilor prevede ca executivul este cel care face politica salariala in Romania”.

“Prin urmare, o serie de decizii ale instantelor care au acordat drepturi salariale magistratilor si au bulversat bugetul nu ar trebui sa mai constituie o practica in viitor”.

“Trebuie sa lasam deoparte ideea ca magistratii pot sa legifereze in domeniul salarial pentru ei", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a precizat insa ca statul va plati in continuare sporurile si drepturile salariale restante, daca exista hotarari judecatoresti definitive in acest sens.

Citeste si:

Problema este veche din 1999, cand mai multe ordonante au acordat si anulat unele sporuri.
Magistratii sustin ca - potrivit Constitutiei - salarizarea lor nu se face decat prin legi organice, nu prin ordonante.

Asa se face ca foarte multi au solicitat plata din urma a sporului de risc si stres - de 50 la suta din salariul brut - si au castigat.

Alte sporuri a caror plata retroactiva a fost castigata in instante: sporul de vechime, sporul anticoruptie, primele de vacanta - toate neacordate din 2000 cand s-a schimbat sistemul de salarizare.