Premierul Calin Popescu Tariceanu a purtat joi discutii cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Unul dintre subiectele cele mai spinoase a fost despre drepturile si sporurile restante ale magistratilor.
Procurorii si judecatorii au castigat sute de procese impotriva statului in urma carora numai anul trecut, potrivit Ministerului Justitiei, s-au scos de la buget peste 54 de milioane de euro.

O gaura la buget, sustine premierul Tariceanu, care a lansat joi un apel catre magistrati.
"Trebuie inteles bine ca aceasta separatie a puterilor prevede ca executivul este cel care face politica salariala in Romania”.

“Prin urmare, o serie de decizii ale instantelor care au acordat drepturi salariale magistratilor si au bulversat bugetul nu ar trebui sa mai constituie o practica in viitor”.

“Trebuie sa lasam deoparte ideea ca magistratii pot sa legifereze in domeniul salarial pentru ei", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a precizat insa ca statul va plati in continuare sporurile si drepturile salariale restante, daca exista hotarari judecatoresti definitive in acest sens.

Problema este veche din 1999, cand mai multe ordonante au acordat si anulat unele sporuri.
Magistratii sustin ca - potrivit Constitutiei - salarizarea lor nu se face decat prin legi organice, nu prin ordonante.

Asa se face ca foarte multi au solicitat plata din urma a sporului de risc si stres - de 50 la suta din salariul brut - si au castigat.

Alte sporuri a caror plata retroactiva a fost castigata in instante: sporul de vechime, sporul anticoruptie, primele de vacanta - toate neacordate din 2000 cand s-a schimbat sistemul de salarizare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.