PSD se altur liberalilor pentru schimbarea raportului de fore preedinte-premier n CSAT.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca, în actuala formula, CSAT este o institutie depasita, iar functionarea lui este blocata din cauza conflictului între Presedintie si premier, blocajul putând fi înlaturat doar prin schimbarea regulii potrivit careia deciziile se iau numai prin consens în favoarea luarii deciziilor prin regula majoritatii (calificate sau simple).

El a precizat ca, din moment ce acest Consiliu este prevazut in Constitutie, nu poate fi desfiintat, insa a sugerat Departamentului de aparare al PSD sa propuna, in pachetul legislativ privind siguranta nationala, si modificarea Legii CSAT, in conditia in care actuala regula a deciziei prin consens nu poate fi functionala in perioadele de coabitare politica, informeaza Romania Libera.

Geoana a facut aceste declaratii la o dezbatere a Departamentului de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala al PSD. Geoana a facut trimitere la revizuirea Constitutiei în sensul în care trebuie redefinit tipul de republica. Totodata, el a spus, conform Mediafax, ca dupa summit-ul NATO, clasa politica va trebui sa reia dezbaterea cu privire la adoptarea unei strategii de securitate nationala.

Potrivit Gardianul, ideea schimbarii regulii consensului a mai fost vehiculata de PSD. În plin conflict cu Presedintia pe tema legilor sigurantei nationale, liberalii au avansat si ei ideea desfiintarii CSAT, institutie pe care o calificau ca fiind de sorginte sovietica si preluarea atributiilor Consiliului de catre Executiv. Juristul conservator Sergiu Andon a precizat ca „problema CSAT trebuie gandita intr-un context constitutional general. Nu se pot face modificari pe bucati“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.