Eugen Stamate, "senior scientist" la Universitatea Tehnic din Danemarca, Laboratorul Naional de Cercetare Risoe, a demisionat din funcia de membru al Comisiei Prezideniale pentru Analiza i Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaiei i Cercetrii din România. Decizia a fost luat imediat dup ce fiica preedintelui, Elena Bsescu, a devenit secretar general al tinerilor PD-l.

Pân în 2006, pe parcursul a peste zece ani, Stamate a fost doctorand, lector, cercettor i profesor asociat la centru de excelen "Plasma-Nano" al Universitii din Nagoya din Japonia. Eugen Stamate este iniiatorul portalului www.nepotism.net, care avea ca principal scop lupta împotriva nepotismului universitar. Stamate i-a anunat demisia pe site-ul presa-alternativa.ro.

Eugen Stamate a trimis scrisori de anunare a gestului su atât preedintelui, cât i Elenei Bsescu. "Regret s v informez c recenta alegere a fiicei d-voastr Elena Bsescu ca secretar general al organizaiei de tineret a PD-L m pune într-o situaie civic de conflict de interese a crei rezolvare impune demisia mea din componena comisiei prezideniale. Am dorit s v atenionez în prealabil asupra acestei probleme, îns am sperat foarte mult c se vor gsi suficiente persoane care s v susin în gsirea altor modaliti de implicare politic sau civic a fiicei d-voastr", i-a scris Stamate preedintelui.