Eugen Stamate, "senior scientist" la Universitatea Tehnică din Danemarca, Laboratorul Național de Cercetare Risoe, a demisionat din funcția de membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România. Decizia a fost luată imediat după ce fiica președintelui, Elena Băsescu, a devenit secretar general al tinerilor PD-l.

Până în 2006, pe parcursul a peste zece ani, Stamate a fost doctorand, lector, cercetător și profesor asociat la centru de excelență "Plasma-Nano" al Universității din Nagoya din Japonia. Eugen Stamate este inițiatorul portalului www.nepotism.net, care avea ca principal scop lupta împotriva nepotismului universitar. Stamate și-a anunțat demisia pe site-ul presa-alternativa.ro.

Eugen Stamate a trimis scrisori de anunțare a gestului său atât președintelui, cât și Elenei Băsescu. "Regret să vă informez că recenta alegere a fiicei d-voastră Elena Băsescu ca secretar general al organizației de tineret a PD-L mă pune într-o situație civică de conflict de interese a cărei rezolvare impune demisia mea din componența comisiei prezidențiale. Am dorit să vă atenționez în prealabil asupra acestei probleme, însă am sperat foarte mult că se vor găsi suficiente persoane care să vă susțină în găsirea altor modalități de implicare politică sau civică a fiicei d-voastră", i-a scris Stamate președintelui.