Candidatii la functia de primar de comuna sau oras trebuie sa aiba studii minime liceale si diploma de bacalaureat, in timp ce candidatii la primarii de municipii trebuie sa aiba studii superioare absolvite cu diploma, potrivit unei propuneri legislative ce a fost adoptata tacit de Senat, informeaza NewsIn.

Initiativa legislativa modifica Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si a fost adoptata tacit, pentru ca senatorii nu au dezbatut-o inainte de termenul legal, care expira la 25 februarie.

Proiectul de lege, care va merge la Camera Deputatilor, introduce noi conditii pentru cei care vor sa se inscrie in cursa pentru primarii de orase si comune, in sensul in care doritorii vor trebui sa depuna la dosar si diplomele de bacalaureat sau licenta. Potrivit initiativei, au dreptul de fi alesi primari cetatenii cu drept de vot, care au indeplinit, pana in data alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani si care sunt absolventi de studii medii liceale, pentru candidatii la functia de primar al comunelor si oraselor, respectiv, studii superioare, pentru candidatii la functia de primar al oraselor cu rang de muncipiu. Propunerea legislativa apartine unui grup de deputati si senatori PD, PRM, PSD, PNL.

Punctul de vedere al Guvernului este insa unul negativ, Executivul apreciind ca initiativa este neconstitutionala. Potrivit Guvernului, proiectul de lege incalca prevederile Constitutiei care arata ca au dreptul de a candida pentru o functie in organele administratiei publice locale cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile din articolul 16, alin.3, din Legea fundamentala. Articolul din Constitutie arata ca functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, iar statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.

"Chiar daca gradul de pregatire profesionala a primarului contribuie la indeplinirea in mod corespunzator a atributiilor ce ii revin potrivit legii, conditionarea accesului la acesta functie de pregatirea profesionala nu ia in calcul faptul ca pentru aceasta functie se cer, in primul rand, calitati de gospodar ", potrivit motivarii Guvernului.

Senatul este prima camera sesizata in aceasta speta, proiectul urmand a fi transat la Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.