Motiunea simpla “Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic!”, initiata de PSD si PC, a fost adoptata ieri de Senat cu 74 de voturi “pentru” si 33 “impotriva”.

In favoarea motiunii au votat reprezentantii PSD, PC si PRM si au votat impotriva UDMR si PNL.

Este a doua motiune simpla adoptata in actuala sesiune parlamentara, dupa cea a PD-L pe tema taxei auto, care a trecut la Camera Deputatilor. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus imediat dupa adoptarea motiunii ca toate solicitarile din acest text sunt obligatorii pentru guvern, informeaza Gandul.

Potrivit Jurnalul National, semnatarii motiunii cer Guvernului sa se ia masuri imediate pentru protejarea puterii de cumparare a cetatenilor cu venituri medii si mici, corelarea etapizata a veniturilor populatiei cu valoarea cosului minim de consum lunar, initierea unor negocieri reale cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gazele naturale, promovarea participarii Romaniei in proiecte alternative de transport al hidrocarburilor catre Europa de vest si prezentarea in Parlament la interval de trei luni a unui raport privind starea de sanatate a tinerei generatii.

Imediat dupa acest moment, liderul PSD Mircea Geoana i-a cerut verbal presedintelui Basescu sa ii spuna care este intentia sa "dupa ce Guvernul Tariceanu va cadea printr-o motiune de cenzura" si a catalogat drept "penibila" interventia critica a ministrului Varujan Vosganian la momentul discutarii textului motiunii.

Vosganian, a contestat la momentul dezbaterilor in Parlament legitimitata social-democratilor de a depune o motiune pe tema cresterii preturilor, intr-un discurs impanat cu ironii la adresa guvernarilor PSD si intrerupt de cateva ori de presedintele Senatului, care i-a recomandat sa revina la subiect, dupa cum relateaza Ziua.

"Aceasta motiune ar fi fost buna cand eram eu tanar si, cum spune poetul, la trup curat, ca sa anticipez anumite aluzii, prin anii 1990", a atacat Vosganian, care i-a acuzat pe social-democrati ca folosesc "cifre scoase din burta" si ca si-au construit motiunea simpla pe date fanteziste si gresit interpretate.

Ministrul a abordat si criticile social-democratilor privind scaderea productiei bunurilor de consum. "In legatura cu produsele eu nu vreau sa ma refer la vestita paradigma a numararii oualor. Vreau sa spun ca dumneavoastra ati facut acest lucru si ati numarat din 2004 ouale de doua ori", a criticat Vosganian, care le-a mai transmis pesedistilor ca, vor nu vor, istoria va consemna ca PNL a rezolvat problema pensiilor in Romania.

El i-a provocat pe pesedisti sa-i explice baza metodologiei utilizate in interpretarea datelor, in contextul in care nu ar fi respectat nici cifrele Institutului National de Statistica, nici pe cele ale Bancii Nationale. „La cine va raportati?” La Singapore, la Malaiezia, la China?”, a intrebat, retoric, Vosganian.

Potrivit Regulamentului Senatului, motiunile simple adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.