Lista cu informatii clasificate ca secret de serviciu, gestionate de Ministerul Justitiei, a fost restrinsa.

Lista a fost modificata printr-un ordin emis pe 6 aprilie, restringind seria documentelor cu caracter secret de serviciu la informatiile pentru care este absolut necesara aceasta mentiune. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, vechiul ordin, emis in 2003 de ministrul de atunci, Rodica Stanoiu, definea ca secrete de serviciu "in mod eronat si excesiv mai multe informatii si documente produse sau gestionate de minister".

Ordinul a fost abrogat de ministrul Monica Macovei deoarece incalca Legea nr. 544/2001, prin secretizarea informatiilor de interes public si chiar a informatiilor care ar fi trebuit comunicate din oficiu. Cum ar fi, bugetele instantelor sau contractele incheiate de minister cu furnizorii de lucrari, servicii sau produse. Totodata, au fost secrete toate notele intocmite in legatura cu cererile de avizare a cercetarii penale, retinerii si arestarii magistratilor, notarilor publici si executorilor judecatoresti.

Cea mai grava eroare a actului abrogat o reprezinta chiar caracterul sau secret, care incalca principiile internationale cu privire la accesul la informatiile de interes public, conform unor surse din MJ. Fostul ministru Stanoiu a pus la secret de serviciu pina si documente care aveau doar caracter confidential, deoarece contineau date personale sau documente care ar fi trebuit, conform tot Legii nr. 544/2001, sa aiba caracter public.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.