Operatorii de telefonie si ISPistii vor avea obligatia sa stocheze timp de 12 luni date despre convorbiri, utilizatori si trafic Internet, mai putin continutul comunicarii.

Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de informatii.

Operatorii de telecomunicatii ar putea fi obligati sa retina anumite date ale utilizatorilor, nu si continutul convorbirilor, pe care sa le puna la dispozitia unor institutii, printre care Ministerul de Interne, SRI si SIE, pentru a fi utilizate la cercetarea si descoperirea infractiunilor.

Potrivit Gardianul, datele vor fi retinute timp de 12 luni de la momentul efectuarii apelului si se refera, printre altele, la identificarea orei, duratei, tipului, sursei si destinatiei mesajului transmis. In functie de furnizorul de retea de comunicatie, telefonie fixa sau mobila, Internet, se vor retine numarul de telefon al apelantului, numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, respectiv adresa Internet Protocol (IP). Obligatia de furnizare a unor astfel de date este inclusa intr-un proiect de lege aprobat, ieri, de Guvern si care va fi transmis Parlamentului spre aprobare. Proiectul de lege interzice retinerea continutului comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

Prin datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari se intelege: in cazul serviciilor de posta electronica si telefonie prin internet - identificatorul utilizatorului sau numarul de telefon al destinatarului (sau destinatarilor) unui apel telefonic prin internet; numele si adresa (sau adresele) abonatului (sau abonatilor) sau ale utilizatorului inregistrat (sau ale utilizatorilor inregistrati) si identificatorul utilizatorului destinatar al comunicarii.

Jurnalul National informeaza ca In cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet, se vor monitoriza data si ora conectarii la si deconectarii de la serviciul de acces la internet, adresa IP alocata de catre furnizorul de servicii de acces la internet, precum si identificatorul abonatului sau utilizatorului inregistrat; data si ora conectarii la si deconectarii de la serviciul de posta electronica sau de telefonie prin internet.

SRI, MIRA, SIE vor transmite un raport semestrial catre Ministerul Comunicatiilor. Raportul va sintetiza cazurile solutionate la nivel de institutie, iar anual, MCTI va raporta catre Comisia Europeana statisticile elaborate in baza acestuia. Prin aceste rapoarte se intelege: numarul cazurilor in care informatiile au fost furnizate autoritatilor competente in conformitate cu prevederile proiectului de lege; perioada de timp scursa intre data la care datele au fost retinute si data la care autoritatea competenta a solicitat transmiterea acestor date; numarul de cazuri in care solicitarile de date nu au putut fi indeplinite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.