Dupa cea de marti, motiunea simpla initiata de PD-L privind anularea taxei de prima inmatriculare a adopata de Camera Deputatilor, miercuri a venit anuntul depunerii la Senat a celei initiate de PSD.

Nici-o zi fara o motiune, pentru Guvernul Tariceanu. Viceliderul grupului social-democrat din Senat, Otilian Neagoe, a anuntat miercuri depunerea motiunii simple denumite "Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic", semnata de 39 de senatori PSD si PC, imformeaza newsin.

Social-democratii si conservatorii cer stoparea imediata a majorarii pretului la gaze naturale din productia interna si utilizarea sumelor colectate pe seama ultimei majorari intr-un fond destinat protejarii populatiei. De asemenea, semnatarii motiunii solicita initierea unor negocieri reale cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gazele naturale, carbune si pacura importate si promovarea participarii Romaniei in proiecte alternative de transport al hidrocarburilor catre Europa de Vest. Finalizarea strategiei din domeniul energetic in conformitate cu noul pachet de legi pentru energie si schimbari climatice la nivel european, promovarea Programului de reabilitare termica a cladirilor multietajate prin suportarea de la bugetul de stat si bugetele locale a costurilor aferente populatiei aflata sub pragul de saracie sunt alte doleante ale senatorilor PSD si PC.

Semnatarii motiunii cer Executivului luarea de masuri imediate pentru protejarea puterii de cumparare a cetatenilor cu venituri medii si mici si instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu intretinerea locuintei pentru cei aflati sub pragul saraciei. De asemenea, social-democratii si conservatorii solicita corelarea etapizata a veniturilor populatiei cu valoarea cosului minim de consum lunar calculat de INS, astfel incat nici o pensie si nici un salariu sa nu fie sub aceasta valoare.

Urmatorul punct pe lista cererilor PSD si PC se refera la corelarea in interval de trei luni, a dezechilibrelor majore in materie de salarizare in cadrul sectorului bugetar, prin elaborarea si prezentarea in Parlament spre dezbatere si adoptare a unui proiect de lege de instituire a unui sistem unic de salarizare a personalului bugetar. "Legea va trebui sa gaseasca un echilibru just intre importanta sociala a diferitelor sectoare de activitate pe de o parte, si nivelul pregatirii, complexitatea si calitatea sarcinilor indeplinite, responsabilitatea asumata si performanta profesionala, pe de alta parte. Legea trebuie sa instituie un raport echitabil intre valoarea minima si maxima a salariului din sectorul bugetar", se arata in motiunea PSD-PC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.