Intalnirea de marti seara de la sediul Asociatiei Pro Democratia a fost de bun augur: reprezentantii PNL, PSD, UDMR si PC au ajuns la un consens in privinta votului uninominal.

Politicienii s-au inteles, teoretic, asupra variantei de vot uninominal care sa fie adoptata. Colegii senatori si deputati au "uitat" insa sa participe la sedinta in care trebuia pusa in practica intelegerea.

Sedinta comisiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor nu a putut fi tinuta ieri din cauza lipsei cvorumului, in conditiile in care s-au prezentat doar 3 din cei 39 de parlamentari membri ai comisiilor. Aceasta desi cu doar o seara inainte reprezentantii principalelor partide au ajuns la o intelegere cu privire la varianta de vot uninominal care sa fie adoptata, informeaza Romania Libera.

Invaluit in mister ramane insa modul in care politicienii au convenit sa transpuna acordul la care au ajuns: in loc sa modifice proiectul pentru care si-a asumat Guvernul raspunderea, astfel incat sa respecte decizia Curtii Constitutionale si aspectele negociate, a fost repus pe tapet un alt proiect legislativ, trecut prin adoptare tacita de Senat si aflat la Comisia de cod electoral. In acest caz, s-ar putea ajunge la reluarea discutiilor privind alegerea presedintilor de consilii judetene, care nu au fost luati in calcul in varianta trecuta prin Senat, fiind "prinsi" de-abia in varianta guvernamentala.

Noua varianta, modifica modul de atribuire a mandatelor, fata de varianta initiala a Asociatiei Pro- Democratia, relateaza EVZ. Astfel, intr-un judet, voturile pentru candidatii aceluiasi partid se insumeaza si, pe aceasta baza, se calculeaza numarul de mandate. Intra direct in parlament doar candidatii care castiga colegiul uninominal cu un procent de 50% plus un vot.

Restul se acorda candidatilor care au obtinut cele mai bune scoruri electorale din respectivele partide, astfel incat sa se respecte numarul de mandate calculat. Marele minus al acestui sistem este ca exista posibilitatea ca un candidat, care a castigat un colegiu, dar nu cu peste 50%±1, si care reprezinta un partid care a depasit pragul sa nu intre in parlament. Noua varianta de compromis a fost convenita marti seara intre reprezentant ii PNL, PSD, UDMR si PC, care s-au intalnit la sediul Asociatiei Pro Democratia.

Adevarul scrie ca una dintre promisiunile pe care le facuse premierul la asumarea raspunderii in parlament pe aceasta lege, aceea a scaderii numarului de parlamentari, nu va putea fi indeplinita. Asta pentru ca reprezentantii PSD, PNL si PD-L au acceptat propunerea UDMR ca norma de reprezentare sa ramana cea actuala: 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator.

Reprezentantii PD-L au lipsit de la negocieri, acestia declarand ca vor sustine orice proiect de lege, desi elaborasera un proiect propriu privind sistemul uninominal, dezbatut la referendumul din noiembrie anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.