In afara a trei deputati, de la PRM, PSD si PC, si a doi independenti, toti parlamentarii PSD, PNL, PC si PRM au votat "pentru" amendamentul la legea privind reforma in Sanatate. Doar deputatii PD-L, cu o singura exceptie, fie s-au impotrivit, fie s-au abtinut de la vot.

Unui medic roman care vrea sa lucreze in judete precum Covasna, Harghita sau Mures i s-ar putea impune prin lege sa cunoasca obligatoriu limba maghiara. Prevederea a fost votata la sfarsitul anului trecut de catre deputatii PNL, UDMR, dar si de cei ai PSD, PC si PRM - care la nivel declarativ au condamnat tentativele UDMR de marginalizare a romanilor din Secuime. Acestia au fost de acord cu proiectul de Lege 427/2007 privind aprobarea OUG nr. 20/2007 pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Unul dintre amendamentele initiativei legislative se refera la "incadrarea de personal de specialitate de asistenta medicala cunoscator al limbii minoritatilor nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor". Legea nu a fost inca promulgata pentru ca nu a intrunit majoritatea calificata a deputatilor, necesara adoptarii unei legi organice, si va intra din nou in dezbaterea deputatilor saptamana viitoare.

Constitutia spune altceva

Amendamentul care obliga personalul medical din Transilvania sa cunoasca limba maghiara se ciocneste de articolul 13 din Constitutie, potrivit caruia "In Romania, limba oficiala este limba romana". In plus, aceeasi lege fundamentala a tarii spune la articolul 16, alineatul 1: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari". Principii care nu reies din amendamentul votat de toti parlamentarii, cu exceptia celor de la PD-L.

Explicatie

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Publice, Szekely Ervin Zoltan (UDMR), a declarat ca "nu este vorba despre o conditionare a exercitarii profesiei, ci este vorba despre un drept al pacientilor care, evident, comunica cel mai bine in limba pe care o cunosc cel mai bine, si nu este vorba numai despre minoritatea maghiara".

Efectele amendamentului se vor resimti in sase judete. Potrivit recensamantului populatiei din Romania, realizat in 2002, maghiarii au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor in judetele Covasna (73.80%), Harghita (84.62%), Mures (39.30%), Satu Mare (35.19%), Bihor (25.96%) si Salaj (23.05%).