Daca duminica viitoare ar fi alegeri "primarul bordurilor", Adrian Videanu ar ntruni 5% din voturile bucuretenilor. Liviu Negoi este pe primul loc in preferintele bucurestenilor cu 19,3%.

Ieri, centrul de studii socio-comportamentale Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu, a lansat o analiza care ii plaseaza pe primele locuri in preferintele bucurestenilor pe Liviu Negoita (PD-L), Sorin Oprescu (PSD), Silviu Prigoana, deocamdata independent politic, si Victor Ponta (PSD). Potrivit cercetarii, actualul primar general Adrian Videanu, ar mai fi votat de 5 la suta dintre alegatori.

Cronica Romana scrie ca primarul Sectorului 3, democrat-liberalul Liviu Negoita, este preferat de bucuresteni pentru functia de primar general, fiind creditat cu 19,3% din voturi, fiind urmat de social-democratul Sorin Oprescu, cu 16,2%, si de Silviu Prigoana, cu 14%, potrivit unui sondaj al Centrului de Studii Avangarde dat publicitatii marti. Pe locurile urmatoare se situeaza Victor Ponta (PSD), cu 13,4% din voturi, Gheorghe Becali (PNG) cu 8,7%, Marian Vanghelie (PSD) si Vasile Blaga (PD-L) cu cate 6,2%, Adrian Videanu (PD-L) cu 5%, Ludovic Orban (PNL) cu 4,5% si Cozmin Gusa (PIN), cu 4,2%.

Desi Negoita ar castiga cele mai multe voturi, el nu ar reusi sa obtina fotoliul de primar din primul tur. Astfel daca Sorin Oprescu ar intra in turul doi de scrutin, ar obtine 59% dintre voturile bucurestenilor in fata lui Vasile Blaga, 54% in fata lui Silviu Prigoana, l-ar devansa cu tot atitea procente pe Liviu Negoita si l-ar spulbera cu 60% pe Ludovic Orban. Gigi Becali si Cozmin Gusa nu ar avea nici o sansa in fata lui Oprescu, fiecare dintre acestia adunind abia 32% din voturi.

Potrivit aceluiasi sondaj, si Victor Ponta ar iesi victorios din turul doi. Astfel, rezultatele au relevat ca Ponta ar obtine 68% din voturi in fata lui Vasile Blaga, 52% in fata lui Prigoana, 56% in fata lui Negoita si 69% in fata lui Orban, Becali sau Gusa. In ceea ce-l priveste pe actualul primar, Adriean Videanu, acesta nu ar reprezenta o amenintare nici pentru Ponta si nici pentru Oprescu, ambii devansindu-l cu peste 60% dintre voturi. Un pesedist mai putin dorit de bucuresteni este Marian Vanghelie, care ar pierde al doilea tur atit in fata lui Blaga, Negoita, Videanu, cit si in fata lui Silviu Prigoana.

Dupa cum relateaza Adevarul, cea mai importanta trasatura a edilului-sef este, dupa cum spun 27,5% din cei intervievati, sa fie un bun gospodar. "Sa fie un om educat", crede un sfert ca e cea mai importanta caracteristica, in timp ce 17,4% cred ca important este "sa fi dovedit ca se tine de cuvant".

Zece la suta vor ca primarul general al Bucurestiului sa lupte impotriva coruptiei, iar 7,6 la suta cred ca important este ca primarul sa aiba autoritate. Pentru 5,5 la suta, cel mai important la edilul-sef este "sa vorbeasca pe intelesul oamenilor".

Aproape jumatate din repondenti (41%) spun ca sunt "destul de multumiti" de felul in care traiesc. Peste o treime, 38%, declara ca peste un an crede ca va trai "aproximativ la fel", in timp ce 35,5 la suta cred ca vor trai mai bine si doar 20,5 la suta sunt de parere ca vor trai mai prost.

Cotidianul informeaza ca cifrele reies dintr-un sondaj dat publicitatii ieri si realizat in Capitala in perioada 25 ianuarie-17 februarie 2008 de Centrul de studii sociocomportamentale Avangarde, pe un esantion de 1.150 de persoane. Cercetarea, condusa de sociologul Marius Pieleanu, a fost „independenta“, adica necomandata de vreun partid, desi surse din conducerea PSD sustin insa ca sondajul ar avea o legatura cu Victor Ponta.

Potrivit EVZ, aceeasi varianta este avansata si de liderii PSD Bucuresti, deranjati de acest sondaj. PSD-istii lui Vanghelie il contrazic chiar cu un altul comandat de ei. De altfel, Vanghelie a prezentat sambata date dintr-o cercetare, sustinand ca el si Oprescu intrunesc cele mai multe din preferintele bucurestenilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.