Deputatul PSD Adrian Nastase, ale carui dosare penale stau inca nerezolvate in instanta, s-a inscris ieri in cursa pentru presedintia Consiliului National (CN) al partidului, functie pentru care se va bate cu senatorul Dan Mircea Popescu, actualul presedinte CN.

"Mi-am depus astazi (ieri - n.r.) candidatura la secretarul general al PSD si sper ca toti colegii mei vor intelege ca nu este vorba de un obiectiv personal. Nu am nevoie in CV-ul meu politic de galoane suplimentare" - a declarat Adrian Nastase, citat de 7plus.

Decriptarea afirmatiei a fost facuta tot de Nastase, in interviul recent dat de acesta unui cotidian central. Conform acestuia, fostul lider al PSD nu vizeaza "scaunul" - adica functia propriu zisa - ci "o pozitie care sa determine o actiune eficienta". "Daca vorbim despre strategie, atunci trebuie sa cunosti bucataria partidului, nu poti sa o faci de la Biblioteca Nationala" - a conchis Nastase, referindu-se astfel la incercarea lui Geoana de a-l neutraliza cu ajutorul unei implicari patriotice, fara nicio functie, in viata partidului. Tinind cont de faptul ca presedintele Consiliului National este membru de drept al BPN - cel mai important for al partidului, este clar de ce tinteste Nastase aceasta functie. Practic, daca va fi ales, se poate spune ca Adrian Nastase a fentat congresul partidului (inclusiv pe colegii care l-au obligat sa se retraga din toate functiile) si a revenit, pe o usa laturalnica, in conducerea partidului.

Dupa cum informeaza Ziua, saptamana trecuta, Nastase a fost desemnat sa scrie, alaturi de Popescu, oferta electorala a PSD. Pentru Nastase ar urma sa fie creata, daca accepta, o comisie interna de monitorizare a activitatii Presedintiei.

Potrivit Gandul argumentul pe care Mircea Geoana i l-a oferit lui Nastase la ultima intalnire dintre cei doi pe aceasta tema a fost ca o ramanere „in umbra” ar fi mai utila partidului, deoarece Nastase are inca probleme de imagine cauzate de dosarele sale de la DNA. Nastase a considerat insa ca a stat destul pe tusa in partid si va testa vineri de cata sustinere se bucura revenirea sa in conducere printre cateva sute de pesedisti, cat numara Consiliul National - un fel de Congres mai mic al partidului.

EVZ scrie ca pentru a marca lansarea candidaturii, Nastase isi programase ieri-seara doua aparitii televizate, la TVR si la Realitatea. De altfel, in ultimele saptamani, de cand si-a manifestat intentia de a reveni in conducerea PSD, Adrian Nastase s-a aflat in plina campanie mediatica. El a avut nu mai putin de 15 interviuri in presa scrisa, la radio si televiziuni, majoritatea la Antene si Realitatea.

Intrebat de ziaristi de la Ziua ce parere are despre candidatura lui Adrian Nastase la Consiliul National, Mircea Geoana, a raspuns: "numai de bine". "Cred ca sunt depuse candidaturile colegilor care s-au inscris pana acum, procedurile sunt declansate, un partid democratic. Consiliul National va avea si acest subiect pe agenda de vineri", a spus Mircea Geoana la finalul Biroului Permanent National. La intrebarea daca Adrian Nastase are sanse sa castige batalia, Geoana a spus ca acest lucru va fi decis de Consiliul National.

Cotidianul scrie cum in martie 2006, in celebra „Noapte a cutitelor lungi“ de la Hotel Comfort, Adrian Nastase avea sa piarda toata puterea politica: presedintia executiva a PSD si presedintia Camerei Deputatilor. Colegii sai de partid, afectati de problemele in justitie ale fostului premier, au votat pentru a-l determina pe Nastase sa se retraga. Dupa esecul in alegerile din 2004, votul de la Comfort a reprezentat pentru Nastase inceputul unei lungi perioade de penitenta. Procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Nastase in mai multe dosare penale.

Totul a pornit de la aparitia in declaratia de avere pe 2005 a deputatului Adrian Nastase a unei averi de aproximativ un milion de euro. Primita mostenire de la matusa Danei Nastase, Tamara Cernasov, in virsta de 97 de ani, care locuia modest intr-o garsoniera. Ziaristii au mers pe firul afacerilor la nivel inalt ale batrinei si au descoperit astfel ca Tamara Cernasov facea, in 1999, la virsta de 91 de ani, afaceri imobiliare la nivel inalt, consilier de investitii fiindu-i nimeni altul decit Alexandru Bittner, un apropiat de-ai fostului premier.

Adrian Nastase s-a ales cu un dosar la DNA si pentru luare de mita. Procurorii l-au acuzat pe Nastase ca, in anul 2000, cu doar citeva luni inainte ca acesta sa ajunga premier, era avertizat de Ioan Melinescu, functionar in cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), ca sotia sa, Dana Nastase, va fi cercetata deoarece a primit intr-un cont bancar 400.000 de dolari fara justificarile cerute de lege. Bani proveniti din vinzarea unor tablouri si bijuterii ale matusii Tamara, potrivit declaratiilor lui Nastase. Melinescu ar fi urmat sa intirzie dosarul Danei Nastase pina dupa alegerile din 2000. Drept rasplata, sustineau procurorii, in prima sedinta de guvern dupa numirea sa in functia de prim-ministru, Nastase il numea pe Melinescu in fruntea ONPCSB, iar dosarul Danei Nastase nu avea sa mai ajunga pe masa procurorilor.

Fostul premier mai este cercetat de DNA in alte doua dosare penale: unul se refera la achizitionarea unor bunuri din China, prin intermediul consulului Ioan Paun, si la lucrari executate de o firma din Bacau la vila sa din Strada Zambaccian. Al doilea dosar vizeaza modul in care Nastase a cumparat terenul de 700 mp din Strada Zambaccian la un pret de 25 de ori mai mic decit cel al pietei.

Cele trei dosare penale ale lui Nastase au fost intoarse recent pe masa procurorilor, dupa ce, in vara, Curtea Constitutionala a decis ca si fostii ministri trebuie cercetati penal cu acordul presedintelui Romaniei sau al Parlamentului. Imediat dupa aceasta decizie, Nastase si-a anuntat intentia de a reveni in fruntea partidului si a declarat ca este gata sa candideze din nou la Presedintia Romaniei, contra lui Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.