Liderii partidelor politice au fost invitati, astazi, la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, la consultari pe tema Kosovo.

Seful statului doreste sa se consulte cu liderii de partide pe tema situateii create prin declararea indepedentei de catre Kosovo, anunta NewsIn. Demersul presedintelui intervine in contextul in care UDMR a cerut recunoasterea indepedentei provinciei, in ciuda pozitiei oficiale contrare a statului roman.

Marko Bela a reafirmat, luni, ca Romania trebuie sa recunoasca cat mai repede noul statut al provinciei Kosovo, mentinandu-se astfel pe o pozitie contrara autoritatilor romane si guvernului din care face parte Uniunea. Liderul UDMR a admis ca se afla in opozitie fata de celelate partide romanesti si a spus ca problema independentei Kosovo va trebui dezbatuta inclusiv in Parlament.

Presedintele UDMR s-a referit apoi la initiativele de reformare a sistemului electoral, mai precis de introducere a votului uninominal, initiative pe care le-a calificat drept "iresponsabile" tocmai pentru ca ele elimina reprezentarea proportionala si impinge astfel minoritatea maghiara in afara Legislativului de la Bucuresti.

Marko Bela a criticat si mai multe propuneri legislative care au la baza desfiintarea scolilor si, in general limitarea dreptului la educatie in limba materna, el facand trimitere la initiativele legislative ale PC, desi s-a ferit sa nominalizeze vreo formatiune politica. Presedintele Uniunii a spus ca este regretabil ca in Romania de azi exista un partid care contesta dreptul pacientului de a comunica in limba materna cu medicul.

In aceste conditii, liderul UDMR a spus ca formatiunea sa militeaza in continuare pentru continuarea colaborarii intre minoritate si majoritate, cu scopul de a fi indentificte solutiile pentru minoritati, prin instrumente politice.

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, este de parere ca UDMR ar trebui sa plece de la guvernare in conditiile in care sustine o cu totul alta pozitie fata de autoritatile romane in problema Kosovo. In plus, liderul PSD Mircea Geoana a subliniat ca este o greseala ca Presedintia si Guvernul nu au exprimat o pozitie oficiala asupra independentei Kosovo si a solicitat premierului si CSAT sa prezinte Parlamentului temeiul legal pentru viitoarele misiuni in provincie.

PD-L s-a pronuntat si el impotriva recunoasterii Kosovo, cerandu-i premierului sa lamureasca pozitia UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.