Asa cum era de asteptat, alegerile parlamentare si prezidentiale de ieri au fost presarate cu numeroase nereguli, dintre care unele au fost catalogate de observatori ca fraude in toata regula. Biroul Electoral Central urmeaza sa solutioneze toate sesizarile majore. Oricum, analistii politici sustin ca aparitia acestor fraude electorale a fost posibila si datorita modului defectuos in care s-a comportat Autoritatea Electorala Permanenta - controlata de altfel de PSD.

Conform rapoartelor din teritoriu ale observatorilor, partidul de guvernamant a organizat efectiv o multime de operatiuni prin care a fost facilitata frauda electorala la aceste alegeri parlamentare si prezidentiale. Observatorii autohtoni si externi au sesizat numeroase cazuri de fraudare a votului de ieri. Astfel, observatorii Asociatiei Pro Democratia din comuna ilfoveana Pantelimon au anuntat ca mai multe persoane, imbarcate in cateva microbuze, au fost aduse sa voteze la sectiile 146 si 147, din incinta Gradinitei nr. 14, situata pe Strada Biruintei din aceasta localitate.

Purtatorul de cuvant al APD, Andreea Sorescu, a declarat ca observatorii asociatiei au fost amenintati, in afara sectiilor de votare, de catre persoane nemultumite ca acestia au sesizat Biroul Electoral Judetean despre situatia creata.

Observatori Pro Democratia goniti dintr-o serie de sectii de votare

Din cauza amenintarilor venite din partea unor agenti de presiune locali aflati in solda PSD, observatorii APD au fost nevoiti sa paraseasca cele doua sectii de votare.

Pe de alta parte, Uniunea Nationala PSD+PUR a reclamat la Biroul Electoral Municipal ca mai multe persoane au fost aduse cu trei autobuze la sectia de votare din Gara de Nord pentru a-si exercita dreptul la vot.

Alianta D.A. a sesizat ca mai multe grupuri cu votanti ai PSD au fost transportati ieri cu autobuzele la diferite sectii de votare. Astfel, observatorii PNL-PD au atras atentia ca, inca de la primele ore ale diminetii de duminica, PSD a dat "unda verde" uneia dintre cele mai grave incalcari ale legii, menite sa deturneze rezultatul alegerilor in favoarea partidului de guvernamant. In opinia celor de la Alianta D.A., reprezentantii actualei puteri au scos "pe traseu" autobuzele incarcate cu alegatorii PSD, care au batut tara in lung si-n lat pentru a aduce cat mai multe voturi pentru acest partid.

PSD a practicat turismul electoral

Mai precis, ieri la ora 9.00, din fata sediului Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov, situat pe strada Lucretiu Patrascanu, conform celor de la Alianta PNL-PD, au pornit doua autobuze pline cu functionari publici ai acestei institutii. Autobuzele cu numerele de inmatriculare SB-05-DTP si B-75-AXI, in care au fost urcati aproximativ 100 de functionari, s-au oprit, pe rand, la trei sectii de votare din localitatea Voluntari. Reprezentantii presei din Romania, dar si jurnalisti din strainatate, care au urmarit cele doua autobuze, au putut vedea cum functionarii respectivi au intrat pentru a vota in sectiile nr. 33, 34 si 35 din Voluntari. Mai mult, mai precizeaza oamenii Aliantei, pentru a fi siguri ca voturile celor 100 de functionari sunt exprimate de fiecare data pentru Uniunea PSD+PUR, organizatorii fraudei au folosit "metoda suveica". Astfel, toti cei care intrau in sectiile de votare primeau buletine de vot stampilate cu "votat" pe patrulaterul Uniunii PSD+PUR si aveau obligatia sa se intoarca cu buletinul de vot in alb primit din sectie.

Alianta D.A. PNL-PD a atras atentia ca cele doua autobuze s-au dus si in judetele Prahova si Brasov, unde cei 100 de functionari publici au votat din nou. Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD a reclamat aceasta frauda la Biroul Electoral Central si Directia Generala de Politie Ilfov. Asociatia Pro Democratia din Arad a anuntat ca va face o sesizare la Biroul Electoral Judetean, privind unele nereguli constatate la sectiile de votare din comuna Tarnova, unde observatorul ar fi fost agresat verbal si amenintat de primarul localitatii.

Propaganda electorala a continuat si in ziua de vot

Potrivit conducerii locale a Pro Democratia, observatorul delegat la Tarnova, Nicoleta Ban, a sesizat faptul ca primarul Florin Farcasiu (PNL) se plimba "nejustificat de mult prin sectiile de votare, influentand prin prezenta sa optiunile de vot". Observatorul a mai reclamat ca duminica, in localitate, existau afise electorale langa sectiile de votare, barurile din apropiere functionau si serveau bauturi alcoolice, iar in cabinele de vot intrau cate doua sau trei persoane. In urma acestor sesizari, primarul s-ar fi enervat si ar fi amenintat-o pe reprezentanta Pro Democratia, spunandu-i ca "nu stie cu cine se pune" si nu i-ar mai fi permis sa ceara informatii de la presedintii sectiilor de votare.

Viceprimarul general al Capitalei, Ludovic Orban, care este si presedintele Organizatiei PNL Bucuresti, a declarat ca, in dimineata de duminica, aflandu-se intr-o inspectie a modului de desfasurare a alegerilor, a surprins doua autocare si sase microbuze incarcate cu persoane care au votat in comuna Voluntari pe liste suplimentare. "Cand am inceput sa-i urmarim, am fost opriti de politie. Am fost tinuti circa 15 minute, fara sa ni se explice motivul". De asemenea, intr-o serie de sectii de votare nu s-a permis accesul observatorilor, iar in alte sectii observatorii au fost impiedicati sa-si desfasoare activitatea. Observatorii Pro Democratia au mai sesizat faptul ca, intr-o serie de primarii din localitati satelite ale Bucurestiului, institutiile administratiei locale, supervizate de partidul de guvernamant, au incurajat nerespectarea prevederilor Legii electorale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.