Senatorii din Comisia juridic au redactat ieri documentul adresat Curii Constituionale (CCR) în care arat c Parlamentul trebuie sesizat în privina cererii de urmrire penal a minitrilor care sunt i parlamentari.

„Acel «si» din enumerarea «Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei pot cere urmarirea penala a membrilor Guvernului» ne arata ca nu doar presedintele dispune cu privire la aceasta chestiune, ci ca este nevoie de o interpretare coerenta si unitara, care sa puna de acord acest text al Constitutiei cu principiul consacrat de textul constitutional, potrivit caruia raspunderea membrilor Guvernului si raspunderea Guvernului in ansamblu se angajeaza in primul rind in fata Parlamentului“, a explicat pentru Cotidianul, senatorul PSD Serban Nicolae.

In textul sesizarii, se arata ca urmarirea penala a ministrilor se avizeaza de catre Presedintele Romaniei, dar si de Camerele Parlamentului. In caz de dezacord asupra avizului intre cele doua institutii, nu se poate incepe cercetarea ministrilor. Un alt argument este acela ca ministrii trebuie sa raspunda tot in fata institutiei care-i numeste, adica Legislativul.

Ziua informeaza ca senatorul liberal Norica Nicolai a sustinut ca avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a ministrilor este prevazut in expunerea de motive a Legii raspunderii ministeriale, iar procedura de avizare este reglementata explicit in Regulamentul Senatului. "A admite o alta interpretare ar fi o revizuire inadmisibila a Constitutiei", a declarat Nicolai, trimitere transparenta la decizia Curtii in cazul refuzului lui Basescu de numire a sa in functia de ministru la Justitie.

Textul sesizarii va fi semnat de catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, urmand sa ajunga la Curte cel tarziu in cursul acestei zile.