Melescanu a fost mutat la Justitie, iar liberalii l-au propus pe Radu Stroe la Aparare, fiind convinsi ca Basescu va refuza semnarea decretului de numire. A doua nominalizare la Aparare va fi Norica Nicolai.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost nevoit, ieri, sa gaseasca o solutie pentru Ministerul Justitiei, desi planul sau initial era sa amane discutiile cel putin pana saptamana viitoare, cand urma sa anunte o remaniere mai ampla.

Inca de la inceputul sedintei Biroului Politic Central, aripa dura din PNL - Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai - a cerut restructurarea Guvernului. Astfel, vicepresedintele Crin Antonescu a explicat in fata colegilor ca „trebuie sa se acomodeze cu ideea iesirii de la guvernare“, care „nu ar fi chiar un capat de tara“. Antonescu a spus ca iesirea de la guvernare „este o varianta de luat in calcul in conditiile in care Guvernul nu-si mai poate trece proiectele prin Parlament si in conditiile in care toti ministrii sint tinte vii pentru Basescu“. Tariceanu a incercat, intr-o prima faza, sa le tina piept celor trei, dar corul nemultumitilor fata de actualul Cabinet se marise considerabil.

Premierul a avut, atunci, proasta inspiratie sa ceara un vot: au iesit 9 voturi pentru restructurarea Guvernului si 12 - in favoarea unei noi nominalizari la Justitie, scoruri care au aratat o fractura serioasa la nivelul conducerii. Tariceanu a incercat o amanare, dar Dan Radu Rusanu i-a taiat-o, spunand ca lucrurile trebuie transate rapid. Seful Guvernului a venit atunci cu propunerea ca Teodor Melescanu sa fie noul ministru al Justitiei, urmand ca titularul de la Aparare sa fie nominalizat saptamana viitoare. Tariceanu s-a mai gandit un pic, a iesit pe hol si a vorbit la telefon cu Radu Stroe, dupa care si-a anuntat colegii ca il vrea pe senator la conducerea MAp. Cat priveste restul remanierii, ea ar putea fi amanata pentru saptamanile viitoare, pretextul fiind ca ministrii care urmeaza sa fie schimbati vor candida la alegerile locale, dupa cum informeaza Gandul.

Melescanu a recunoscut public ca nu este deloc incintat de nominalizarea sa la Justitie. „Nu pot sa spun ca am vreun entuziasm, nu stiu daca se citeste asta pe fata mea. Cred insa ca este o decizie pe care trebuie sa ne-o asumam tocmai pentru a depasi blocajul de la Ministerul Justitiei“, a comentat Melescanu la finalul sedintei BPC al PNL. De altfel, el a votat impotriva propriei nominalizari la Ministerul Justitiei, acesta fiind si singurul vot impotriva sa.

Romania Libera fcace referiri la trecutul lui Melescanu care cuprinde acuzatii de colaborare cu Securitatea sau chiar de incadrare in aceasta structura; relatii speciale cu partide si politicieni dubiosi din Federatia Rusa; afaceri cu condamnatul penal, in Franta, Adrian Costea; relatii foarte apropiate cu un controversat om de afaceri, Mihai Cuptor si, nu in ultimul rand, migrarea de la un partid la altul, de la PDSR la ApR si PNL. Mircea Raceanu, fost diplomat de pe vremea comunismului, condamnat la moarte de Ceausescu in 1989, a declarat in 2005 ca Teodor Melescanu ar fi fost ofiter sau colaborator al Securitatii. Lucrurile nu au fost clarificate, el primind in schimb de la CNSAS verdict de necolaborare, in contextul in care nu s-a gasit nimic in arhiva acestei institutii.

Nominalizarea de la Ministerul Apararii ar putea ascunde o noua incercare de a o introduce pe Noricai Nicolai in Guvern. Astfel, Cotidianul scrie ca Ludovic Orban l-a sustinut pe Radu Stroe, argumentind ca acesta va fi respins de Traian Basescu din cauza neintelegerilor mai vechi. „A doua nominalizare - Norica! Basescu va fi obligat sa semneze decretul!“, ar fi spus Ludovic Orban in sedinta BPC, propunind ca liberalii sa intoarca in favoarea lor sentinta de joi a Curtii Constitutionale, care precizeaza ca presedintele nu poate refuza decit o singura data o propunere de ministru. Oricum, liberalii au anuntat ca nu vor trimite propunerile la Cotroceni inainte sa vada motivarea Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai.

Unul dintre argumentele invocate de Melescanu in favoarea lui Stroe fiind experienta acestuia cand vine vorba de continuarea pregatirilor pentru summitul NATO din aprilie, Stroe fiind cel care si-a demonstrat capacitatile organizatorice la pregatirea summitului francofoniei.

Curentul scrie ca liderii PNL au bucurat-o pe Norica Nicolai cu un vot de incredere. Pentru ce? Dintre raspunsurile liberalilor: "asa, in general", "pentru capacitatea ei politica" sau "pentru functia de ministru al justitiei", unde oricum liberalii nu o mai puteau propune, odata cu decizia Curtii Constitutionale ce ii impune prim-ministrului sa nominalizeze "o alta persoana".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.